Heskens za RTS: Nemačke firme imaju ambiciozne planove u Srbiji

Nemačke kompanije trenuno zapošljavaju 52.000 radnika u Srbiji i zainteresovane su za dalje ulagenje. Šta širenja kompanije "Simens" koja nakon Subotice, otvara fabriku i u Kragujevcu znači za Srbiju, za RTS govori gost Dnevnika – savetnik predsednika Republike, Jerg Heskens.

Jerg Heskens navodi da širenja kompanije "Simens" predstavlja veliki znak ne samo za Srbiju već za celu regiju. Ističe da bi mnoge zemlje bile srećne da dobiju neki sličan projekt koji je Srbija dobila. Kako kaže, to je – veliki znak i signal da je Srbija stabilna buduća industrijska zemlja.

Može li širenje "Simensa" u Kragujevcu agažovati i neke manje firme u Srbiji?

– Baš to je i suština tog projekta. To nije samo "Simens" nego i kooperanti koji su uključeni u šinska vozila. "Simens" je samo mi kažemo lokomotiva za projekt i dosta srpskih domaćih firmi će biti uključeno u celi proizvodni kapacitet u Kragujevcu.

Da li su nemački investitori zadovoljni uslovima koje Srbija nudi?

– Broj firmi raste, broj zaposlenih raste i najvažnije za mene, nije samo nove investicije i one stare investicije, firme koje su tu, kao na primer "Simens", oni su zadovoljni zbog toga i imaju buduće planove. I skoro sve nemačke firme koje su tu imaju ambiciozne planove za budućnost. Znači oni su mnogo zadovoljni što se tiče kooperacije sa javnim preduzećima, sa politikom. A na drugoj strani obukom, kavalitetnim kadrovima koje mogu da nađu.

Koliko nemačkih kompanija posluje u Srbiji i koliko one zapošljavaju radnika?

– Imamo oko 1000 firmi u Srbiji koje su osnovane sa kapitalom iz Nemačke. Kada sada gledam samo proizvodnju imamo oko 450 nemačkih firmi koje trenutno posluju u Srbiji i imaju zajedno više od 52.000 zaposlenih.

Možemo li očekivati i dolazak novih investitora iz Nemačke?

– Ovaj trenda sa Srbijom je neverovatan, samo prošle nedelje bilo je tu pet različitih nemačkih firmi koje vide budućnost, i ne samo u sektoru industrije već i razvoju u Srbiji. Način na koji ovaj trend raste, ekonomski promet između Srbije i Nemačke, da se i dalje otvaraju nove fabrike, da imamo još više zaposlenih u nemačkim firmama u Srbiji, to definitivno ide bolje i bolje. I neverovatno koliko firmi se danas interesuje da invenstira u Srbiji. Evo nekoliko primera.

Pre četiri, pet godina za njih je bilo nemoguće uopšte da razmišljaju da investiraju u Srbiji. Neka nestabilna, mala zemlja, izvan Evropske unije. A sada ove firme ne samo da žele da dođu u Srbiju nego vide i svoju budućnost u Srbiji. Ne da stave stare mašine, koje više nisu potrebne u Nemačkoj i da ih presele u Srbiju. Ne oni kupuju nove mašine, investiraju u svoju budućnost u razvojne projekte u Srbiji. I sele se firme, kako neki "Kontinental", ili "Boš" ili "Simens". Oni vide budućnost svoje firme i svog razvoja u Srbiji. Taj tred raste dalje i neverovatno šta se dalje dešava.

Kolika je trgovinska razmena Srbije i Nemčke?

– Rast ide u dvocifrenom dobrom pravcu i biće ove godine razmena više od pet milijardi evra između Srbije i Nemačke.

Koje su to oblasti gde je moguće povećati izvoz?

– Industrijske komponente, prehrambena industrija su dve stvari gde imamo najviše efekata,  i plus tu dolaze usluge oko IT sektora. Ali baza nemačke industrije i u Nemčkoj i u Srbiji, je auto-industrija, sve oko automobila.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво