"Simens" u potrazi za novim radnicima u Srbiji

Kragujevac sutra dobija novi industrijski kompleks "Majnd park". Za početak biće otvorena prva fabrika sa hiljadu radnih mesta. To će biti grad u malom na 10.000 hektara sa svim sadržajima neophodnim za život, najavio je predsednik Aleksandar Vučić ističući da Srbija ima 10,7 odsto više stranih investicija nego lane. U okviru "Majnd parka", čiji je vlasnik Bratislav Milanović, dva nova pogona imaće i nemački "Simens", koji već ima fabriku u Kragujevcu. Direktor "Simensa" za Srbiju Udo Ajhlinger ispričao je za RTS kako fabrika radi i kakvi su planovi.

Udo Ajhlinger podseća da je "Simens" preuzeo fabriku u Kragujevcu u februaru 2018. godine sa jednim ciljem – da raste i da se razvija. Poručuje da je buduće angažovanje usmereno ka tome. Prema njegovim rečima, fabrika u Kragujevcu je stigla do vrhunca u proizvodnji i iz tog razloga se "Simens" širi u "Majnd parku".

Šta će se proizvoditi u Kragujevcu?

– Generalno, u fabrici će se proizvoditi "Simensovi" delovi za laka šinska vozila. U fabrici u Kragujevcu proizvodimo vagone i dodatke za karoseriju, dok je u novoj fabrici planirana proizvodnja i "Avenio" tramvaja. Dodao bih da su oni izuzetno dobro rešenje i za Beograd.

Koliko radnih mesta otvara vaše širenje u industrijskoj zoni u Kragujevcu? Koja će vam zanimanja biti potrebna?

– Ono što vam sada mogu reći jeste da će nam u prvom talasu biti potrebno skoro 1.000 radnika. Nama je od velike važnosti da stvaramo održiva radna mesta, tako da moramo da vodimo računa o veštinama i sposobnostima ljudi koje zapošljavamo. Septembra sledeće godine planiramo da počnemo proizvodnju, tako da nam to ostavlja dovoljno vremena da odaberemo prave ljude.

Već 15 godina "Simens" posluje u Subotici, imate fabriku vetrogeneratora, a nedavno je otvoren i novi pogon, kakvi su dalji planovi?

– Zaista, Subotica je uspešna priča. Fabrika trenutno radi znatno povećanim kapacitetom i zato smo u potrazi za još 450 ljudi. Očekujemo da će ova godina u proizvodnji biti jedna od najboljih.

Da li ste zadovoljni poslovnim ambijentom u Srbiji?

– Generalno smatram da je svaki strani investitor dobro pozicioniran i da dobija svu neophodnu podršku od države. Dakle, rekao bih da, ako odlučite da investirate u Srbiji, dobićete svu podršku koja vam je potrebna. Ono što je bitno za nas, kao kompaniju "Simens", jeste da nikada nismo prihvatili bilo koju vrstu subvencije, niti planiramo, te zato i stvaramo održiva radna mesta.

A radnom snagom? Ima li kvalifikovane radne snage?

– Mi smo jedan od pokretača u formiranju novih obrazovnih profila čije će stvaranje podržati i država. Mogu reći da smo većinu obrazovnih profila već identifikovali i smatram da ćemo, zajedno sa Vladom, napraviti još koraka ka tome da dobijemo pravi kadar. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 06. dec 2018, 22:55)
anonymous [neregistrovani]

neko ko je bio u Siemensu

Ako ispune i polovinu radnih uslova koje radnici imaju u njihovom Siemensu, to je raj na zemlji!