Neuspela prodaja "Jagodinske pivare", niko nije uplatio depozit

Fabrika slada, piva, kvasca i bezalkoholnh pića "Jagodinska pivara" A. D, nije prodata, jer niko nije uplatio depozit, koji je iznosio 142. 2 miliona dinara, rečeno je "Tanjugu" u Centru za stečaj u Beogradu.

Agencija za licitiranje stečajnih upravnika Srbije, oglasila je, 4. novembra, prodaju "Jagodinske pivare", jednog od najstarijih privrednih preduzeća Srbije.

Javno nadmetanje bilo je danas u 11 sati u Agenciji za licitiranje stečajnih upravnika, Centar za stečaj u Beogradu.

Procenjena vrednost pivare je bila 711 miliona dinara, a "stečajni upravnik je bio dužan da prihvati najvišu dostavljenu ponudu, ukoliko je iznad 50 odsto od procenjene vrednosti predmeta prodaje".

"Ako najviša dostavljena ponuda iznosi manje do 50 odsto procenjene vrednosti, stečajni upravnik je bio dužan da pre prihvatanja takve punde dobije saglasnost Odbora poverilaca", stajalo je u oglasu.

Javna prodaja je oglašena na osnovu Rešenje o bankrotstvu Privrednog suda u Kragujevcu i odluke Odbora poverilaca, rukovodilac projekta prodaje je bila Tatjana Gajić.

Na prodaju je bio – 41 objekat u krugu fabrike, zgrada prehrambene industrije i proizvodnje pića (JAPS) površine 3. 126 metara kvadratnih, kvasara površine 1. 224 metra, silosi sa deset ćelija i četiri međućelije površine 615 metara, ležni podrumi, vrioni podrumi, mašinska sala, kuvarnica, sladara, sušara, služba održavanja i trafostanica površine 4. 452 metra.

Oprema pivare koja se sastoji iz opreme nekoliko različitih pogona, kao i poslovno skladišni objekti u Nišu, Kruševcu i Požarevcu, prodati su ranije.

Pivara je na velikoj površini i na veoma atraktivnom mestu u centru gradu.

Privredni sud u Kragujevcu je 24. marta 2016. godine doneo odluku o uvođenju stečaja u "Jagodinsku pivaru".

"Rešenje o stečaju je doneseno iz razloga trajne nesposobnosti plaćanja, što znači da je račun stečajnog dužnika u dužoj vremenskoj blokadi", rekao je tada stručni saradnik predsednika suda Saša Milosavljević.

Otvaranje stečaja za Fabriku slada, piva, kvasca i bezalkoholnih pića "Jagodinska pivara" A. D. osnovane 1852. godine, pokrenula je Agencija za privatizaciju.

Tekući račun "Jagodinske pivare" je bio u blokadi od 2. juna 2015. godine za oko 900 miliona dinara.

Zbog ranije najavljenje mogućnosti uvođenja stečaja, svih preostalih 145 radnika u pivari se prijavilo za dobrovoljni odlazak iz pivare uz socilani program, koji su i dobili.

Pivara oko godinu i po dana ne proizvodi, a na njen značaj za grad i tradiciju dugu 166 godina, osim zgrade, potseća i veliki pano sa čuvenim čičom u centru Jagodine.

Za 25. decembar, Agencija za licitiranje stečajnih upravnika, raspisala je oglas za prodaju pokretne imovine "Jagodinske pivare", među kojima su 24 putnička i teretna vozila i rashodovana vozila, a početna vrednost je 1. 470. 098 dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво