Mali: Prioritet manja nezaposlenost i veće plate

Ministar finansija Srbije Siniša Mali kaže da će prioriteti u narednom periodu biti dalji pad nezaposlenosti, koja je, kako ističe, sada na istorijskom minimumu i iznosi 11,3 odsto. Prioritet će biti i povećanje plata u Srbiji, najavljuje Mali.

Na sednici Skupštine Srbije Siniša Mali je rekao da su plate i dalje niske, ali da se ide ka tome da one rastu.

Dodaje da u tom smislu ohrabruju investicije kao što je izgradnja fabrike kompanije "Eseks" u Zrenjaninu gde će neto plata iznositi 90.000 dinara.

"U predlogu budžeta za 2019. godinu predviđena su sredstva za povećanje plata u javnom sektoru, kao i za povećanje penzija. Minimalna cena rada od 1. januara biće veća", kaže Mali.

Ističe da plate iz godine u godinu rastu i da je prosek u prvih devet meseci bio 420,7 evra i ukazao da je prošle godine prosečna plata bila 394 evra, a godinu dana ranije 374 evra.

"Polako se plate u Srbiji podižu. Nismo zadovoljni, ali nam je prioritetni cilj da smanjimo nezaposlenost i povećamo plate", rekao je ministar.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, nezaposlenost u Srbiji i trećem kvartalu iznosila je 11,3 odsto, dok je stopa zaposlenosti u istom periodu iznosila 49,2 odsto, a u poslednje četiri godine zaposleno je 370.000 ljudi, rekao je Mali. 

"To je sjajna vest i obaveza da nastavimo istim tempom", dodao je Mali. 

Navodeći da su najveće stope zaposlenosti zabeležene u Šumadiji, zapadnoj Srbiji i beogradskom regionu, Mali je rekao da je Vladi Srbije svaki deo zemlje važan i da će najavljena investicija u RTB "Bor" od 1,5 milijardi dolara promeniti istok Srbije. 

Ministar je najavio da će se u tom delu zemlje raditi na poboljšanju infrastrukture i dodao da se očekuje velika promena – da istok ponovo bude lokomotiva razvoja Srbije.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво