Katar se povlači iz OPEK-a, fokus na proizvodnji gasa

Sad Šerida el Kabi, katarski ministar energetike najavio je da će se ta zemlja od 1. januara 2019. godine povući iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Kabi na konferenciji za medije u Dohi rekao je da je odluka o povlačenju odražava želju Katara da se usredsredi na planove za razvoj i povećanje proizvodnje prirodnog gasa sa 77 na 110 miliona tona godišnje", prenela je državna naftna kompanija "Katar petroleum".

Istakao je da će Katar nastaviti da proizvodi naftu, ali će se koncentrisati na proizvodnju gasa, jer je najveći svetski izvoznik tog energenta.

"Katar je ponosan što stoji na čelu međunarodnih proizvođača prirodnog gasa, najčistijeg fosilnog goriva koje je Kataru omogućilo jaku i elastičnu ekonomiju", naglasio je Kabi.

Ministarski sastanak OPEK-a posvećen smanjenju proizvodnje nafte trebalo bi da bude održan 6. i 7. decembra u Beču.

Kabi je dodao da će Katar koji je član OPEK-a 57 godina učestvovati na tom sastanku i da će se pridržavati svojih obaveza.

Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEK) je međunarodno međuvladino udruženje koje su osnovale države koje proizvode naftu da bi kontrolisale proizvodne kvote.

Države članice OPEK-a su Alžir, Angola, Venecuela, Gabon, Ekvatorijalna Gvineja, Ekvador, Iran, Irak, Kongo, Kuvajt, Katar, Libija, Nigerija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Članice organizacije kontrolišu oko dve trećine svetskih rezervi nafte, do 45 odsto ukupne svetske proizvodnje i polovina izvoza. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво