EBRD sredstva za uvođenje zelenih tehnologija u mala i srednja preduzeća

Evropska banka za obnovu i razvoj pre godinu dana je pokrenula Program zelenih inovacionih vaučera kako bi pospešila uvođenje zelenih tehnologija u mala i srednja preduzeća. Do sada je prijave za dodelu bespovratnih sredstava u tri poziva poslalo preko sto preduzeća, a odobreno je 29 projekata koji su dobili 435.000 evra.

Nagrađeno je osam projekata koji dolaze iz raznih oblasti - poljoprivrede, energetske efikasnosti, korišćenja otpada, obnovljivih izvora energije, ekoloških proizvoda. Na primer, od tetrapaka koji se uglavnom baca, mogu da se prave ploče.

"To su ploče koje su potpuno vodootporne mogu da se koriste u građevini i jedine su na našem tržištu. Inače su potpuno ekološke jer se izrađuju od recikliranog tetrapaka i bez lepka. U građevini mogu da se koriste umesto OSB ploča koje se u današnje vreme za popločavanje, za krovne i međuspratne konstrukcije", kaže inženjer Gordana Vasiljević iz kruševačke kompanije BETE.

Podržana je i ideja za dobijanje peleta i briketa od otpada od maline i kupine.

"Tehnologija koju razvijam zajedno sa timom saradnika a čiji će biti korisnici 'Zlatibor gradnja' firma, treba da te reznice od maline i kupine iskoristi za energetske potrebe, za dobijenja toplotne energije, a u budućnosti u sinergiji sa ostalim otpadima možemo da idemo i na proizvodnju kogeneracionih postrojenja toplotne i električne energije", objašnjava Vasiljevićeva.

Tri su kriterijuma za dobijanje sredstava.

"Kriterijum jeste potencijal projekta da smanji potrošnju energije vode, materijala i emisije gasova. Drugi kriterijum su rezultati projekta upotrebljivi i u drugim preduzećima a treći inovativnost samog projekta", navodi Dragoljub Gajić iz Evropske banke za obnovu i razvoj

Zainteresovana preduzeća u saradnji sa istraživačko-razvojnim organizacijama već se mogu prijaviti za novu fazu programa, koji će podržati projekte sa većim potencijalom za povećanje resursne efikasnosti za koje mogu dobitio i do 50.000 evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи