Bugarska pravi planove za tranzit ruskog gasa iz Turskog toka

Uključivanje balkanskih zemalja u "Turski tok" je sve izvesnije. Bugarski parlament odobro je gradnju novog gasovoda od granice s Turskom do Srbije, dužine 500 kilometra. "Turski tok" donosi višestruku korist – alternativu u snabdevnju, dodatnih 15 milijardi kubika gasa godišnje i prihod od tražitnih taksa.

Posle Srbije i Mađarske, i Bugarska je potvrdila da pravi planove za tranzit ruskog gasa iz Turskog toka. Preduzeće "Bulgartransgas" predstavilo je projekat investicije od 1,4 milijarde evra i najavljuje da će do kraja godine početi gradnju prve deonice.

"Spremni smo za realizaciju ovakvog projekta, naravno, u strogoj saglasnosti sa evropskim zakonodavstvom. Izuzetno je važno da Bugarska zadrži svoju stratešku poziciju na evropskoj mapi za gas", navodi Temenuška Petkova, ministarka energetike Bugarske.

I "Srbijagas" se sa ruskim partnerom uveliko sprema za gradnju našeg dela transportnog sistema, od Bugaske do Mađarske granice. Za to je u budžetu za iduću godinu planirano 70 miliona evra.

"U ovom trenutku se vode razgovori naravno i u Bugarskoj ali i u čitavom regionu vezano za mogućnosti daljeg nastavka gasovoda koji će uvesti gas u Evropu. Jedan od scenarija koji je u najboljem interesu Republike Srbije da nastavak tog 'Turskog toka' ide kroz Bugasku, preko Srbije, prema Mađarskoj i dalje u Austruju u centralno-evropska gasna skladišta", navodi Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije.

Agencija za energtiku Srbije zatražila je dozvolu za gradnju našeg gasovoda od Energetske zajednice u Beču, koja treba da se izjasni do februara.

Zemlje na trasi novog gasovoda nadaju se da će uspeti da ga realizuju jer je sada sve u skladu sa evropskim energetskim zahtevima. Ali ostaje pitanje može li projekt odoleti i političkim pritiscima zbog kojih je 2014. propao Južni tok.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво