Dinkić u Kragujevcu

Isplata duga radnicima "Zastave" počeće sutra, a u toku sedmice i isplata socijalnog programa, najavio ministar Dinkić u Kragujevcu. Pismena garancija iz Italije za realizaciju projekata u "Zastavi" do kraja godine. Do početka prozvodnje novog automobila, radiće se "punto". Dinkić predstavio Nacrt zakona o regionalnom razvoju.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je najavio da će sutra početi isplata zaostalog duga bivšim i sadašnjim radnicima "Zastave", a u toku sedmice i isplata socijalnog programa radnicima koji su se prijavili za dobrovoljni odlazak iz fabrike.

"Prva tranša u iznosu od 200 miliona dinara za oko 15.000 bivših i sadašnjih radnika grupe "Zastava", a na ime razlike u isplaćenim zaradama za period od 1997. do 2001. godine, počeće sutra", rekao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja i dodao da je reč o radnicima sa kojima je nedavno potpisan sporazum o poravnanju dugovanja.

Prema Dinkićevim rečima, ta sredstva biće uplaćena posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje na tekuće račune radnika, a preostale tri tranše po tom osnovu biće isplaćivane jednom godišnje u naredne tri godine.

Dinkić je naveo i da će za 1.269 radnika fabrike "Zastava automobili" koji su se nedavno izjasnili za dobrovoljni odlazak iz tog preduzeća u toku ove sedmice iz budžeta Srbije biti uplaćeno ukupno 450 miliona dinara.

Pismene garancije iz Italije

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić izjavio je u Kragujevcu da je razgovarao sa potpredsednikom "Fijata" Alfredom Altavilom od koga je dobio "čvrsta uveravanja" da je ta torinska fabrika automobila opredeljena za saradnju sa "Zastavom".

"Altavila će do kraja godine to opredeljenje potvrditi pismom u kome će, osim garancija za realizaciju projekta, biti definisan asortiman i obim proizvodnje u svim "Fijatovim" pogonima u svetu, pa i u Kragujevcu," rekao je Dinkić.

Ministar je rekao da će se do početka proizvodnje najavljenog, potpuno novog, tipa automobila, u kragujevačkoj fabrici paralelno raditi na modernizaciji fabričkih pogona i proizvodnji "punta".

Predsednik Samostalnog sindikata Zastavine fabrike automobila Zoran Mihajlović izjavio je da postoji mogućnost da se u fabrici automobila u Kragujevcu istovremeno proizvode dva modela Fijatovih vozila, odnosno još jedno Fijatovo vozilo pored "punta".

"Radnici bi u tom slučaju bili angažovani na proizvodnji dva modela kao i na izmeštanju nepotrebne opreme, što bi im dalo dodatnu sigurnost i omogućilo da fabrika preživi kriznu 2009. godinu", rekao je predsednik sindikata.

Mihajlović je naveo da je Sindikat dobio uveravanja od ministra Dinkića da će radnici Zastave redovno primati platu u 2009. godini.

Dinkić je istakao da najavljeni ugovor između fabrika "Fijat-Iveko" i "Zastava kamioni" neće biti potpisan, jer se italijanska fabrika još nije definitivno opredelila oko te saradnje, iako je memorandum o tome već potpisan.

Sedam evroregiona 

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja predstavio je u Kragujevcu Nacrt  zakona o regionalnom razvoju kojim će Srbija dobiti sedam evroregiona.

"Imali smo važnu raspravu o Zakonu o regionalnom razvoju, javnu raspravu koja treba da dovede do toga da Srbija dobije prave evroregione i mislim da Kragujevčanima treba da bude čast što je predviđeno da Kragujevac bude centar Centralnog regiona, jednog od sedam koji će biti formirani u Srbiji na osnovu Zakona o regionalnom razvoju", izjavio je ministar Dinkić i istakao važnost saradnje evroregiona u okviru Evropske unije.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i ministarka za nacionalni investicioni plan Verica Kalanović borave u Kragujevcu, a domaćini su gradonačelnik Veroljub Stevanović i njegov zamenik Nebojša Zdravković.

Gradsko rukovodstvo predstavlja plan prioritetnih ulaganja u Kragujevacu tokom 2009. godine i poslove vezane za saradnju sa Fijatom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво