Ljajić i Šarović o taksama koje je uvela Priština

Zamenik predsedavajućeg Saveta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić razgovarali su o zajedničkim koracima koje će preduzeti povodom odluke Prištine o uvođenju teksi.

Mirko Šarović i Rasim Ljajić su se tom prilikom saglasili da predstavnici BiH i Srbije ne učestvuju na sastancima radnih tela Cefte, koji će ove nedelje biti održani u Prištini, kao ni na ministarskom sastanku u okviru "Cefta nedelje", koji će takođe biti održan u Prištini 3. decembra, saopšteno je iz Ljajićevog Kabineta.

Pomenuta odluka o neučestvovanju u radu Cefte biće na snazi sve dok privremene institucije u Prištini ne ukinu spornu taksu na robu iz BiH i Srbije.

Dvojica ministara su takođe uputili zajedničko pismo visokoj predstavnici EU za spoljne poslove i sigurnosnu politiku EU Federiki Mogerini, komesaru EU za trgovinu Sesiliji Malstrom, šefu UNMIK -aZahiru Taninu, ministru za ekonomske odnose i energetiku Nemačke Peteru Altmajeru i trgovinskom savetniku u kabinetu predsednika SAD Robertu Lajtnigeru, u kome su zahtevali da se izvrši pritisak na Prištinu u cilju povlačenja sporne odluke o taksi.

U pismu je navedeno da je odlukom privremenih institucija u Prištini dovedeno u pitanje dalje funkcionisanje Cefte, kao i proklamovani principi stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu.

Šarović i Ljajić su na sastanku iskazali opredeljenje da sa ostalim članicama Cefte nastave da rade na ukidanju svih barijera i priznavanju sertifikata kao i laboratorijskih analiza, sa ciljem olakšavanja trgovine i povećanja robne razmene među zemljama regiona.

Ukoliko se ispostavi da je tačna informacija da će na Kosovu i Metohiji biti onemogućena prodaja roba na čijim deklaracijama piše "Kosovo i Metohija", "Unmik Kosovo" ili "Rezolucija 1244", Ljajić i Šarović su ocenili da se u tom slučaju radi o daljoj radikalizaciji trgovinskih odnosa u regionu i da se na taj način privremene institucije u Prištini same isključuju iz Cefte, dodaje se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи