"Turski tok" spojio ruske i turske obale Crnog mora

Ruske i turske obale Crnog mora spojile su cevi gasovoda "Turski tok". Na ceremoniji povodom završetka radova podvodne deonice učestvovali su predsednici dveju država Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan.

Gasovod "Turski tok", u dužini od oko 1.000 kilometara činiće dva kraka, a svaki od njih imaće kapacitet po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje. "Turskim tokom" će gas iz Rusije preko Turske biti dopreman u jugoistočnu Evropu.

Bugarska, Srbija i Mađarska bore se za drugi njegov krak kako bi obezbedile alternativni pravac snabdevanja gasom.

"Taj projekt definitivno dovodi gas u naš region. U ovom trenutku se vode razgovori u Bugarskoj, ali i u čitavom regionu u vezi sa mogućnostima nastavka dalje trase. Srbija ima veliki interes, dakle Srbija je spremna", kaže ministar energetike Aleksandar Antić.

Antić navodi da "Srbijagas" realizuje pripremne aktivnosti i da će u narednom periodu videti kakve će biti konačne investicione odluke.

Na marginama ceremonije, Antić se sastao sa turskim ministrom energetike i prirodnih resursa, Faitom Donmezom.

"Realizacija projekta 'Turski tok' doprineće ukupnoj energetskoj bezbednosti ovog dela Evrope. Srbija je spremna da sa svojim susedima razvije nastavak 'Turskog toka'", rekao je Antić.

Istakao je da je taj projekat značajna prilika za ceo region i njegovu energetsku bezbednost.

"Mogućnosti da 10 do 15 milijardi metara kubnih ruskog gasa iz Turske prođe prema Bugarskoj, Srbiji, Mađarskoj i Austriji ozbiljna je šansa da unapredimo energetsku bezbednost. To će otvoriti mogućnost razvoja gasifikacije i gasne privrede", naveo je Antić.

On je istakao da bi priključenjem na "Turski tok" pomenute zemlje postale tranzitne i za gas i da bi od toga ostvarivale značajan profit. 

Ministar Fait Donmez rekao je da saradnja u oblasti energetike prati ekspanziju ukupnih odnosa dve države.

Ministar Antić u Istanbulu je razgovarao i sa ministrom energetike Azerbejdžana Parvizom Šabazovom.

Tom prilikom azerbejdžanski ministar uputio je ministru Antiću poziv za učešće na Savetu Južnog gasnog koridora (TANAP i TAP), koji će se održati 20. februara 2019. godine u Bakuu.

Turska je već glavno gasno čvorište u Jugoistočnoj Evropi. Uz "Turski tok" ima dva gasovoda kojim se doprema ruski gas a TANAP-om od prošle godine stiže i gas iz Azerbejdžana. 

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 21. nov 2018, 13:56) - anonymous [neregistrovani]

Bugarska je u EU, oni moraju da rade kako im Brisel kaze

Ne pitaju se Tu Bugari nista, Bugarska je u EU, tako da za njih odlucuje Brisel... Hteli su oni gas, ali dzabe, EU iz svojih razloga nije htela da Bugarska bude glavni distributor Ruskog gasa za celu Evropu...

(ponedeljak, 19. nov 2018, 12:34) - Mica Bor [neregistrovani]

Oni imaju drva

Da su komsije bugari bili zainteresovani za gas , vec bi ga imali . Zato traze obilazni put do njega .