Mihajlović: Do kraja godine bez poskupljenja putarina

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže za RTS da do kraja godine neće biti povećanja putarina, kao i da je bilo razgovora o uvođenju putarine na magistralnim putevima za kamione, ali da odluka još nije doneta i da će početkom naredne godine biti odlučeno.

Zorana Mihajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, navela da nije bilo razgovora o povećanju putarina, kao i da odluku o putarini donose Vlada, Ministarstvo finansija i resorno ministarstvo.

"Nismo još uvek dobili čak ni zvaničan predlog. Postoje različite želje 'Puteva Srbije' u tom smislu, videćemo, aposolutno nije bila tema do kraja ove godine da pričamo uopšte o visini putarine i da povećavamo putarine", kaže Mihajlovićeva.

Kada je reč o plaćanju putarine na magistralnim putevima za kamione, ministarka ističe da je bilo dosta pritužbi meštana i građana koji koriste regionalne puteve.

"Nije Srbija samo auto-put, Srbija jesu i regionalni putevi i ti teški kamioni koji zaista prolaze regionalnim putevima, odnosno izbegavaju auto-put i neće da plaćaju putarinu na auto-putu pa onda idu na regionalne puteve, naravno na taj način dosta oštećuju regionalne puteve", objasnila je Mihajlovićeva.

Dodala je da je bilo dosta razgovora o tome, ali da odluke još nisu donete, jer pre svega žele da vide analizu.

Na pitanje da li je tačan podatak da na taj način godišnje država gubi između 70 i 80 miliona evra, Mihajlovićeva ukazuje da nije sigurna da je podatak potpuno tačan.

"Nisam sigurna da je podatak potpuno tačan imajući u vidu da najveći broj kamiona koji koriste regionalne putevi ustvari predstavljaju domaće prevoznike", kaže Mihajlovićeva.

"Prema tome država, ministarstvo saobraćaja nije ministarstvo puteva Srbije nego ministarstvo Vlade Republike Srbije. Dakle kada se donose takve odluke onda moramo da vidimo šta je to za našu ekonomiju – imamo i prevoznike domaće, imamo i 'Puteve Srbije', imamo naš bruto društveni proizvod", naglašava ministarka.

"Početak sledeće godine će biti vreme kada ćemo raditi upravo na reformisanju 'Puteva Srbije', jedna od tema jeste i ova tema vezano za regionalne puteve, što se putarina tiče, ponavljam, to još uvek nije u planu", dodala je Mihajlovićeva.

"Merenje kilometara važno zbog bezbednosti saobraćaja"

Ukazala je da će na auto-putu Beograd–Niš biti postavljeni portali koji će meriti kilometražu, jer treba da se mere kilometri, kao i da je to važno zbog bezbednosti saobraćaja.

"Mi smo menjali Zakon o bezbednosti saobraćaja i ako govorimo o Koridoru 10 sa jedne strane uspevamo i završavamo Koridor 10. Proći ćemo do kraja ove godine Koridorom 10, završena će biti Grdelička klisura, nije sporno. Sa druge strane, imamo povećanje broja automobila koji prolaze Koridorom 10, moramo imati i bezbednost. Da bi bezbednost bila na najvišem nivou, mi ćemo zaista učiniti sve, pa i merenje kilometara", objasnila je ministarka.

Na pitanje kako će se meriti kilometri kaže da će imati načine na naplatnim rampama i pre naplatnih rampi načine kako se to radi i da bi to moglo da zaživi početkom sledeće godine.

"Poruka svim vozačima je samo se pridržavajte propisa, mi moramo da imamo Koridor 10 koji je prohodan na koji danas praktično dolaze automobili iz svih drugih delova – iz Rumunije, Bugarske, znači frekventan je Koridor i prema tome mi ćemo kao država učiniti sve da on bude i prohodan", napomenula je Mihajlovićeva.

"Plan je da pustimo 103 kilometra Koridora 11 do kraja godine"

Kada je reč o deonici Koridora 11 Ub–Lajkovac koja je ušla u istoriju srpskog građevinarstva jer nije ni izgrađena, a već se ruši, Mihajlovićeva kaže da ko je kriv za to će da odredi Tužilaštvo za organizovani kriminal i da su podignute prijave protiv svih onih koje su učestvovalu u tom procesu.

"Ono što je važno, mi pričamo o Koridoru 11 i deonici Ub–Lajkovac 12,5 kilometara. Vlada Srbije je radila na deonici Obrenovac–Ub, Lajkovac–Ljig, Ljig–Preljina koji smo pustili. Naš plan je da pustimo 103 kilometra do kraja godine", dodala je Mihajlovićeva.

"Deonica Ub–Lajkovac je čuvena deonica iz njive u njivu koja je rađena praktično u trenutku kada su prethodni ministri se time bavili finansirana iz budžeta, potrošen ogroman novac, 100 miliona evra, toliko košta recimo desetak kilometara u Grčeličkoj klisuri. Nažalost, ta deonica jeste pravljena od blata. Mi popravljamo, ponovo gradimo 2,5 kilometra i to je ono što je u stavri zaista tužno i nadam se i verujem da ćemo uspeti da stignemo da sve pustimo na vreme", ukazala je ministarka.

Najavila je i dopune krivičnih prijava.

"Inženjeri koji su gledali taj put i koji rade na tom putu i firme koje na tom putu i koje pokušavaju da poprave, ne sad više da poprave nego praktično da ponovo izgrade kako otvaraju koji metar dubine puta tako idu još jedan metar, prosto taj put je pravljen od blata i gline", objasnila je Mihajlovićeva.

"Svi koji su odobravali da se stavlja bilo kakva vrsta lošeg materijala, da se stavlja glina, blato, da nema kamena, moraju biti u tom lancu, ali ja bih to stavila sa strane, postoji Tužilaštvo neka se time bavi. Mi moramo da učinimo sve da taj put učinimo operativnim", istakla je ministarka.

Završava se Grdelička klisura 

Naglasila je da će se Koridorom 10 do juga automobilima sigurno proći do kraja godine.

"Grdelička klisura se već završava. Naravno, normalno je da u određenim delovima Koridora postoji određeni porblemi, ali su prevaziđeni svi problemi. Moram da kažem da se tamo, kao i na deonici Ub–Lajkovac, na Grdeličkoj klisuri se zaista radi dan-noć, pod reflektorima i verujem da mi to sve stižemo", tvrdi ministarka.

Na pitanje zašto je došlo do urušavanja zida, Mihajlovićeva kaže da postoje razlozi.

"Postoje razlozi starih projekata zašto je do toga došlo. Nisu to neobične stvari da se tako nešto dešava na takvim gradiliptima, samo smo mi jedna otvorena Vlada i ministarstvo i mi smo sve pokazali i rekli evo desio nam se problem, ali mi smo problem već sada rešili i to je ono što je najvažnije", navodi Mihajlovićeva.

Ako postoji bilo koja druga vrsta propusta opet postoje institucije koje će u tom smislu doneti svoje odluke, zaključila je Mihajlovićeva.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво