NBS povećala projekciju rasta BDP-a na 4,2 odsto

Viceguverner Željko Jović rekao je da je Narodna banka Srbije povećala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije sa ranijih 4,0 odsto na 4,2 procenta.

Srbija je zabeležila u dodasadašnjem toku godine najbrži rast u poslednjih 10 godina, pri čemu je u poslednja tri kvartala on iznosio 4,5 procenata, rekao je Željko Jović na konferenciji za novinare u NBS, na kojoj je predstavljen novembarski Izveštaj o inflaciji.

Jović je podsetio da su i sve vodeće međunarodne finansijske institucije, uključujući Međunarodni monetarni fond, kao i Evropska komisija, podigli prognoze privrednog rasta Srbije.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će ovakva dinamika rasta biti zadržana u srednjoročnom periodu.

Jović je ukazao da su dobri rezultati postignuti iako međunarodno okruženje i dalje karakteriše visok stepen neizvesnosti, uključujući volatilnosti na robnom tržištu zbog visokih cena nafte i drugih primarnih proizvoda, kao i na finansijskom tržištu usled različite dinamike normalizacije monetarnih politika Federalnih rezervi i Evropske centralne banke.

Takođe je naglasio da se međugodišnja inflacija kreće u granicama cilja, i da je u oktobru iznosila 2,2 odsto, dok se bazna inflacija proteklih meseci kretala oko 1,0 odsto medugodišnje, na šta su uticali niski inflatorni pritisci.

Prema poslednjoj srednjoročnoj projekciji NBS-a, inflacija će se do kraja perioda projekcije, odnosno u naredne dve godine, kretati unutar granica cilja od 3,0 odsto plus/minus 1,5 procenata, rekao je Jović. 

Na njeno kretanje će u srednjem roku, dodao je, uticati rast agregatne tražnje. 

"U narednom periodu postepeno će slabiti dezinflatorni pritisci po osnovu aprecijacije dinara u prethodnom periodu. U kratkom roku, u suprotnom smeru delovaće niski troškovi u proizvodnji hrane. Kretanje inflacije u granicama cilja, i za godinu i za dve godine unapred, očekuju i finansijski sektor i privreda", poručio je Jović.

Viceguvrener NBS saopštio je da je učešće problematičnih kredita (NPL) u ukupnim kreditima palo na 6,4 odsto u septembru, što je najniži nivo od 2008. godine, otkad se prati taj pokazatelj kvaliteta aktive banaka.

"Strategija za rešavanje pitanja problematičnih kredita nastavlja da daje odlične rezultate. Za nešto više od tri godine od usvajanja ove Strategije, iznos problematičnih kredita je smanjen za preko 67 odsto", rekao je Jović. 

Istakao je da je zahvaljujući tome, kao i visokoj adekvatnosti kapitala banaka i većoj dostupnosti sredstava finansiranja za mala i srednja preduzeća, Srbija znatno napredovala na međunarodnoj listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za 2018. godinu u okviru pokazatelja koji se odnose na finansijski sistem.

Prema njegovim rečima, u septembru je međugodišnji rast ukupnih domaćih kredita ubrzao na 7,7 procenata. 

"Ovakav rast kredita ostvaren je uz nastavak aktivnosti na rešavanju pitanja problematicnih kredita, koje su rezultirale njihovim znatnim otpisima i prodajom licima van bankarskog sektora. Time je dodatno doprineto povećanju investicija i ubrzanju privrednog rasta", rekao je Jović.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво