Brnabić: Srbiji treba šest trening centara poput "Simensovog"

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je "Simensov" trening centar u Berlinu, gde je istakla da se upravo u partnerstvu sa tom kompanijom, takav centar, za obuku mladih i prekvalifikaciju kadrova, gradi u Kragujevcu i da bi trebalo da bude završen za nekoliko meseci.

Ana Brnabić je istakla da u Srbiji postoji potreba za šest takvih trening centara, sa kojima bi naša zemlja mogla da postane regionalni centar za obuku i prekvalifikacije.

Premijerka je, u društvu šefa za međunarodne odnose "Simensovog" obrazovnog programa Jirnega Sibela, obišla prostorije za mehaničku, kao i one za elektronsku obuku, koja obuhvata i razvoj aplikacija za četvrtu industriju.

"Sličan trening centar, i to sa 'Simensom', za obuku velikog broja ljudi koji će raditi tamo, već se gradi u Kragujevcu", podvukla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, analiza vlade, PKS i Nemačke privredne komore, samo za nemačke kompanije koje posluju u Srbiji, pokazala je da postoji potreba za šest takvih trening centara u zemlji.

"To je velika investicija za državu i zato pokušavamo da to bude javno-privatno partnerstvo sa zainteresovanim kompanijama. Moja želja je bila da dođemo danas ovde, da vidimo kako rade u 'Simensu' i razgovaramo o svemu što stoji iza jednog ovakvog trening centra i kako mi možemo da ga pravimo u Srbiji", rekla je Brnabićeva.

Ukazala je da će u Srbiji postojati sve veća potreba za određenim kadrovima, samim tim i za sličnim trening centrima i da će naša zemlja moći da bude i regionalni centar za obuku i prekvalifikacije ovog tipa.

Raste interesovanje za dualno obrazovanje 

Ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je sa premijerkom posetio "Simens", istakao je da u Srbiji raste interesovanje i kompanija i učenika za dualno obrazovanje i dodao da su sada aktivna 32 dualna profila, a da se priprema još 11 i to ne samo za mašinske industrije i IT sektor, već i za potrebe građevinarstva, ugostiteljstva, turizma.

"Počeli smo sa 400 đaka, a došli na 4.500 za samo godinu dana", podvukao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, na neke dualne profile se javi i po desetoro dece na jedno mesto, što nije slučaj čak ni za medicinske škole, pa je tako, kaže, za avijaciju bilo 10 zainteresovanih na jedno mesto, dok se za zavarivače, iako se smatra nepopularnim zanatom, na 600 mesta javilo 960 đaka.

Istakao je i da Zakonom o dualnom obrazovanju nije preslikan nemački, švajcarski ili austrijski model, jer je kod nas drugačija struktura privrednih subjekata.

Inače, "Simens" širom sveta obučava više od 12.000 ljudi, od kojih najveći broj u samoj Nemačkoj, a zahvaljujući uspehu tog nemačkog modela, kompanija nudi obuku, koja kombinuje teoriju i praksu, mladima i van te zemlje.

Programi nude obuku, pre svega, u tehničkim oblastima – mehatronike, IT, elektronike, tehničkog dizajna proizvoda, kako bi se mladi pripremili za izazove digitalizacije.

Posetom "Simensu", Brnabićeva je završila trodnevnu posetu Nemačkoj, tokom koje je učestvovala na panelu "Srbija u EU" Fondacije Konrad Adenauer, razgovarala sa predstavnicima privredne komore na privrednom forumu u organizaciji Zidojče cajtunga i prisustvovala svečanoj večeri, na kojoj se obratila i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се