Dva nova investiciona fonda u Srbiji

U Srbiji su posle dužeg vremena osnovana dva nova investiciona fonda. Oni će poslovati kao društvo za upravljanje investicionim fondovima "Inteza invest". Prema najavama, imaće konzervativni pristup i baviće se novčanim ulaganjima i ulaganjima u obveznice.

Pre svetske ekonomske krize u Srbiji je za kratko vreme osnovano desetak investicionih fondova. Osnovni novčani ulog je bio hiljadu dinara. Neki su odmah počeli da ostvaruju profit a neki da gube vrednost. Svetska ekonomska kriza je gotovo ugasila tu vrstu investicija.

"U Srbiji iznos vrednosti uloženih fondova po glavi stanovnika iznosi svega 30 evra. Ako pogledamo neke susedne zemlje, u Hrvatskoj je to 700 evra, u Sloveniji 1.300 evra. To znači da ako imamo u vidu nivo razvijenosti ovih ekonomija, imamo prostor za ulaganje do tri milijarde evra u Srbiji", objašnjava Darko Popović, član Izvršnog odbora "Banka intesa" i Nadzornog odbora "Intesa Invest"

Fondovi mogu da ulažu u razne grane privrede ili u akcije hartije od vrednosti i slično.

Upravo je to idealno područje da neko ko investira ostvari veći prihod od trenutno niskih kamata na štednju uz zadržavanje rizika.

"Ekonomija u svetu raste, u Srbiji takođe, što je dobra osnova. Raste izvoz, dobra vam je poljoprivreda, građevinarstvo i turizam. Naravno, kada je reč o investicionim fondovima, ništa se ne događa preko noći. Investiranje je individualna odluka, ali kamate su sada niske. Tako je i sa ulozima, ali zato postoji šansa da bez velikog rizika kroz fondove može da se više zaradi nego od štednje", ističe direktor Centra za proučavanje Evropskih politika Daniel Gros.

Investicioni fondovi dolaze u tržištima u razvoju. Niske kamate na štednju idealna su prilika da štediše uz malo rizika ostvare prihode a taj novac bude plasiran u domaću ekonomiju i firme koje mogu brzo da narastu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво