NBS ograničila menjačnicama raspon kursa evra

Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je dve odluke kojima se ograničava raspon kurseva dinara prema evru u menjačnicama na plus/minus 1,25 odsto u odnosu na zvanični srednji kurs koji važi za taj dan.

Kako je saopšteno iz NBS, reč je o Odluci o izmeni i dopuni Odluke o uslovima i načinu rada deviznog tržišta i Odluci o izmeni i dopuni Odluke o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova. Navedene odluke primenjivaće se od 1. januara 2019. godine.

"Ovim odlukama ograničen je najniži kupovni kurs, odnosno najviši prodajni kurs koji ovlašćeni menjači i javni poštanski operator mogu primenjivati prilikom otkupa, odnosno prodaje efektivnog stranog novca – evra, i to na plus/minus 1,25 odsto u odnosu na zvanični srednji kurs dinara prema evru koji važi na taj dan", navodi se u saopštenju.

To znači da u kursnoj listi ovlašćenog menjača i javnog poštanskog operatora, kupovni kurs evra ne može da bude niži od zvaničnog srednjeg kursa dinara prema evru koji važi na taj dan za više od 1,25 odsto, odnosno da prodajni kurs ne može da bude viši od zvaničnog srednjeg kursa koji važi na taj dan za više od 1,25 procenata.

"Ograničenje ima za cilj da utiče na slučajeve gde su, usled nedostatka tržišne konkurencije, uočena veća odstupanja kupovnog, odnosno prodajnog kursa ovlašćenih menjača u odnosu na kurseve koje toga dana primenjuje većina ostalih ovlašćenih menjača", navode iz centralne banke.

Takva odstupanja, kako kažu, po pravilu se beleže na pojedinim specifičnim menjačkim mestima (npr. aerodrom, benzinske pumpe, tržni centri i sl.), gde nedostatak konkurencije omogućava ovlašćenim menjačima da prilikom otkupa efektivnog stranog novca – evra primenjuju znatno niži, a prilikom prodaje efektivnog stranog novca – evra znatno viši kurs u odnosu na uobičajene kurseve koje na taj dan primenjuju ovlašćeni menjači na drugim menjačkim mestima, gde postoji tržišna konkurencija.

Prilikom donošenja ovih odluka, NBS je imala u vidu podatke koji ukazuju da najveći procenat ovlašćenih menjača prilikom otkupa, odnosno prodaje efektivnog stranog novca – evra primenjuje kupovne, odnosno prodajne kurseve koji se kreću u rasponu koji je uži od plus/minus 1,25 odsto u odnosu na zvanični srednji kurs dinara prema evru za taj dan.

Zbog toga ovo ograničenje neće uticati na poslovanje najvećeg broja ovlašćenih menjača, kao ni na menjačke poslove javnog poštanskog operatora, poručuju iz NBS.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 09. nov 2018, 06:46) - anonymous [neregistrovani]

hrabrost

NBS je jaka kad treba da se obračuna sa kiosk-menjačnicama, ali kad su banke u pitanju manji su od makovog zrna.

(četvrtak, 08. nov 2018, 18:22) - anonymous [neregistrovani]

Nejasno

Mnogi opravdano pitaju sta je sa bankama koje se takodje bave menjackim poslovima. A kod njih je razlika kursa .ihaaaa...Kod jedne banke koju nadjoh je 115,3 kupovni i 121,3 prodajni....

(četvrtak, 08. nov 2018, 17:25) - anonymous [neregistrovani]

Šta je sa bankama?

Da li su banke obuhvaćene ovom odlukom?
Bilo bi sjajno da jesu.

(četvrtak, 08. nov 2018, 15:28) - anonymous [neregistrovani]

A banke

Odnosi li se to i na banke koje koriste svoj položaj da deru privrednika koji posluju sa inostranstvom?

(četvrtak, 08. nov 2018, 15:21) - Mile Pecenjevce [neregistrovani]

A banke?

A da li ce ovo da vazi i za banke koji uzimaju debelu proviziju?

(četvrtak, 08. nov 2018, 15:19) - anonymous XS [neregistrovani]

Pravilno

Pa krajnje vreme nije to paradajiz pa da prodaiz pa da prodaje po ceni kako ko hoće, i jeste bio haos.