Brnabić: U poslednje četiri godine 160 kilometara auto-puteva

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić otvorila je obilaznicu oko Bavaništa kod Kovina, gde je istakla da je u poslednje četiri godine izgrađeno 160 kilometara auto-puteva, uz mnogo lokalnih saobraćajnica, a da će do kraja ove godine biti završeno još oko 30 kilometara auto-puteva.

"Važni su putevi, bili oni veliki ili mali, da dovodimo investitore, da biste vi otvarali svoje firme, da imamo više radnih mesta, veće plate", poručila je Brnabićeva okupljenim građanima na otvaranju nove saobraćajnice.

Kako je rekla, u poslednje četiri godine izgrađeno je više auto-puteva, nego u poslednjih 35 godina.

"U poslednje četiri godine izgrađeno je 160 kilometara autoputeva, da ne kažem koliko je lokalnih saobraćajnica urađeno, koje su važne za građane svake opštine, a do kraja godine završićemo još oko 30 kilometara auto-puteva", istakla je premijeka.

Obilaznica je važna, pre svega, zbog bezbednosti žitelja, odnosno izmeštanja teretnog saobraćaja van samog Bavaništa, jer su, kaže u Kovinu, nesreće sa smrtnim ishodom bile česte.

Saobraćajnica je duga 5,1 kolimetar, a u nju je uloženo 400 miliona dinara.

Premijerka je istakla da, iako bi neko možda mogao da kaže da je to mali projekat, od oko četiri miliona evra, za Vladu Srbije nema malih i velikih projekata, već samo onih koji su važni za građane.

"Nastavićemo ovako da radimo, na svakom projketu kao da je najveći, jer je to važno za bolji kvalitet života svih građana", podvukla je premijerka.

Ponovila je da se vode razgovori sa dvadeset jednim potencijalnim investitorom, koji bi došli u Vojvodinu, što bi otvorilo novih 6.000 radnih mesta i istakla da će se vlada truditi da neke od njih dovede u industrijsku zonu u Kovinu.

"Svaki put kada razgovaram sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o investicijama i infrastrukturnim projektima, on mi da jednu poruku – misli na Banat, podigni Banat na noge. To je savet koji mi je dao, posao koji ji je predamnom i jedan od prioriteta vlade", rekla je Brnabićeva.

Premijerka je razgovarala i sa predstavnicima opštine Kovin, koji su joj izneli sve projekte koje opština radi ili planira da radi, u oblasti zdravstva, kulture, obrazovanja, sporta i poručila da će im vlada pružiti podršku.

Izmeštanje teretnog saobraćaja iz naselja

Predsednica opštine Kovin Sanja Petrović istakla je da nova obilaznica "znači život" za građane, jer se teretni saobraćaj odvijao kroz samo naselje, u blizini škola, Doma kulture, crkve.

"Kada to kažem, upravo i mislim na bezbednost i zdravo okruženje na lokalnom putu kroz samu varoš, imajući u vidu dugogodišnju frekvenciju teškog saobraćaja u neposrednoj blizini škole i drugih važnih mesta za život sela", navela je Petrovićeva. 

"Nažalost, bilo je puno nesreća sa smrtnim ishodom u Bavaništu i zato je bilo važno da se obilaznica asfaltira i privede nameni. Želja nam je da bila da ovaj deo magistralnog puta koji povezuje Južni Banat i Vojvodinu sa Smederevskim i Braničevskim krajem postane još jedna lepa slika Srbije", dodala je Petrović.

Istakla je da je opština uradila eksproprijaciju zemljišta, pribavila dozvole i saglasnosti, obezbedila projektno-tehničku dokumentaciju.

"Važno da je da ljudi ostaju da žive i rade u svom mestu, a ovakvi putevi služe da brže i bezbednije stignemo do velikih centara kada je potrebno ali i da druge lakše dovedemo kod nas", rekla je Sanja Petrović.

Izgradnja slobodne zone u Smederevu 2019. godine

Ana Brnabić je izjavila da je završen nacrt Master plana za izgradnju kinesko-srpske slobodne zone u Smederevu, koji bi do kraja godine trebalo da bude usvojen u smederevskoj skupštini, kako bi njena izgradnja počela 2019. godine.

Istakla je da bi zona trebalo da bude završena do 2022. godine, ali da će već prva faza doneti 2.300 novih radnih mesta.

"Ogromna je zona. Treba da je završimo do 2022. godine ali u prvoj fazi te kinesko-srpske slobodne zone – to je 2.300 radnih mesta", rekla je Brnabićeva.

Podsetila je da je vlada, nakon dolaska HBIS-a u Železaru Smederevo, nastavila razgovore sa kineskim partnerima, a Ministarstvo privrede potpisalo sporazum o saradnji za izgradnju kinesko-srpske slobodne zone u Smederevu.

"Nastavljamo da radimo svi zajedno, da izgradimo Srbiju, da je podignemo na noge i nastavimo putem kojim idemo", rekla je Brnabićeva.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво