Brnabić: U poslednje četiri godine 160 kilometara auto-puteva

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić otvorila je obilaznicu oko Bavaništa kod Kovina, gde je istakla da je u poslednje četiri godine izgrađeno 160 kilometara auto-puteva, uz mnogo lokalnih saobraćajnica, a da će do kraja ove godine biti završeno još oko 30 kilometara auto-puteva.

"Važni su putevi, bili oni veliki ili mali, da dovodimo investitore, da biste vi otvarali svoje firme, da imamo više radnih mesta, veće plate", poručila je Brnabićeva okupljenim građanima na otvaranju nove saobraćajnice.

Kako je rekla, u poslednje četiri godine izgrađeno je više auto-puteva, nego u poslednjih 35 godina.

"U poslednje četiri godine izgrađeno je 160 kilometara autoputeva, da ne kažem koliko je lokalnih saobraćajnica urađeno, koje su važne za građane svake opštine, a do kraja godine završićemo još oko 30 kilometara auto-puteva", istakla je premijeka.

Obilaznica je važna, pre svega, zbog bezbednosti žitelja, odnosno izmeštanja teretnog saobraćaja van samog Bavaništa, jer su, kaže u Kovinu, nesreće sa smrtnim ishodom bile česte.

Saobraćajnica je duga 5,1 kolimetar, a u nju je uloženo 400 miliona dinara.

Premijerka je istakla da, iako bi neko možda mogao da kaže da je to mali projekat, od oko četiri miliona evra, za Vladu Srbije nema malih i velikih projekata, već samo onih koji su važni za građane.

"Nastavićemo ovako da radimo, na svakom projketu kao da je najveći, jer je to važno za bolji kvalitet života svih građana", podvukla je premijerka.

Ponovila je da se vode razgovori sa dvadeset jednim potencijalnim investitorom, koji bi došli u Vojvodinu, što bi otvorilo novih 6.000 radnih mesta i istakla da će se vlada truditi da neke od njih dovede u industrijsku zonu u Kovinu.

"Svaki put kada razgovaram sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o investicijama i infrastrukturnim projektima, on mi da jednu poruku – misli na Banat, podigni Banat na noge. To je savet koji mi je dao, posao koji ji je predamnom i jedan od prioriteta vlade", rekla je Brnabićeva.

Premijerka je razgovarala i sa predstavnicima opštine Kovin, koji su joj izneli sve projekte koje opština radi ili planira da radi, u oblasti zdravstva, kulture, obrazovanja, sporta i poručila da će im vlada pružiti podršku.

Izmeštanje teretnog saobraćaja iz naselja

Predsednica opštine Kovin Sanja Petrović istakla je da nova obilaznica "znači život" za građane, jer se teretni saobraćaj odvijao kroz samo naselje, u blizini škola, Doma kulture, crkve.

"Kada to kažem, upravo i mislim na bezbednost i zdravo okruženje na lokalnom putu kroz samu varoš, imajući u vidu dugogodišnju frekvenciju teškog saobraćaja u neposrednoj blizini škole i drugih važnih mesta za život sela", navela je Petrovićeva. 

"Nažalost, bilo je puno nesreća sa smrtnim ishodom u Bavaništu i zato je bilo važno da se obilaznica asfaltira i privede nameni. Želja nam je da bila da ovaj deo magistralnog puta koji povezuje Južni Banat i Vojvodinu sa Smederevskim i Braničevskim krajem postane još jedna lepa slika Srbije", dodala je Petrović.

Istakla je da je opština uradila eksproprijaciju zemljišta, pribavila dozvole i saglasnosti, obezbedila projektno-tehničku dokumentaciju.

"Važno da je da ljudi ostaju da žive i rade u svom mestu, a ovakvi putevi služe da brže i bezbednije stignemo do velikih centara kada je potrebno ali i da druge lakše dovedemo kod nas", rekla je Sanja Petrović.

Izgradnja slobodne zone u Smederevu 2019. godine

Ana Brnabić je izjavila da je završen nacrt Master plana za izgradnju kinesko-srpske slobodne zone u Smederevu, koji bi do kraja godine trebalo da bude usvojen u smederevskoj skupštini, kako bi njena izgradnja počela 2019. godine.

Istakla je da bi zona trebalo da bude završena do 2022. godine, ali da će već prva faza doneti 2.300 novih radnih mesta.

"Ogromna je zona. Treba da je završimo do 2022. godine ali u prvoj fazi te kinesko-srpske slobodne zone – to je 2.300 radnih mesta", rekla je Brnabićeva.

Podsetila je da je vlada, nakon dolaska HBIS-a u Železaru Smederevo, nastavila razgovore sa kineskim partnerima, a Ministarstvo privrede potpisalo sporazum o saradnji za izgradnju kinesko-srpske slobodne zone u Smederevu.

"Nastavljamo da radimo svi zajedno, da izgradimo Srbiju, da je podignemo na noge i nastavimo putem kojim idemo", rekla je Brnabićeva.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 08. nov 2018, 16:07)
Jelena [neregistrovani]

Zivot znaci?? Da li??

Obilaznica je samo umanjila priliv novca u selo, jer su ti isti stanovnici Bavanista ziveli od tih istih kamiona koji su prolazili i stajali da kupe po neki dzak kukuruza, zita itd. kupovali po radnjama. Selo nema staze pored kuca kako bi deca bezbedno isla u skolu. Ali da li ima svrhe bilo sta reci i pisati....

(četvrtak, 08. nov 2018, 13:58)
anonymous [neregistrovani]

Znamo

Slažem se, rade se auto putevi ali ne toliko koliko ova vlada kaže, uvelicavaju sve pa i za puteve.

(četvrtak, 08. nov 2018, 13:38)
Cedomir Radovic [neregistrovani]

Komentar za puteve

Recimo i da je tako...gde ce i cime da se vozi sirotinja sa pros. platom od 350 €?

(četvrtak, 08. nov 2018, 12:55)
anonymous [neregistrovani]

tragikomedija

Ma da, bruka.. toliko buke oko autoputeva i gradi se gradi, a godisnje samo 40 km u proseku...a Hrvatska je gradila u proseku 100 km godisnje, a sa ne govorimo o kvalitetu.. jasno je sve, samo korupcija...

(četvrtak, 08. nov 2018, 12:54)
anonymous [neregistrovani]

Pa

Politika me ne zanima, ali ovoliko price o novim putevima, a puteva nigde. Ruku na srce, ovo malo dobrih puteva sto imamo je još Velja Ilić napravio. Manje pričajte a više radite.