Mali: Reforme plata i Poreske uprave prioriteti sledeće godine

Osim reforme plata, 2019. treba da bude i godina reforme Poreske uprave i poreskog sistema, poručio je ministar finansija Siniša Mali, koji je najavio izmene seta poreskih zakona do kraja godine.

Na predstavljanju "Bele knjige" Saveta stranih investitora, Mali je rekao da će za vladu i premijerku Anu Brnabić u naredne dve godine reforma Poreske uprave i poreskog sistema biti prioritet.

"Slušali smo komentare privrednika i ugradili ih u zakone koje ćemo promeniti. Izmene su upravo one koje ste želeli", poručio je Mali privrednicima.

Kaže da je pre dolaska na konferenciju imao sasatanak sa predstavnicima MMF-a koji su na trodnevnoj radionici u Srbiji povodom smernica za reformu poreskog sistema.

Radi se, kaže, na utvrđivanju koje su to manjkavosti sistema po pitanju funkcionisanja Poreske uprave.

Sve predviđene izmene zakona vezanih za poreze koji bi do kraja novembra trebalo da budu u skupštinskoj proceduri urađene su, navodi ministar, uz uzimanje u obzir mišljenja struke i privredika Srbije.

Osnovni zahtev privrede je, kaže, smanjenje opterećenja na zarade što će biti predviđeno, kao i veliki broj poreskih podsticaja za inovativne i druge delatnosti.

Ministar je rekao da će tako neoporezivi deo zarade biti podignut na 15.000 dinara i da će se od 1. januara već krenuti sa merama za dalje smanjenje opterećenja na plate, podsticanje rasta i privlačenja investicija.

Cilj Vlade za 2019. je, kaže ministar, da održimo i pokušamo da ubrzamo stopu rasta BDP-a.

"To je osnovni cilj", poručio je Mali i istakao da je Vlada potpuno posvećena održanju fiskalne stabilnosti uz smanenje javnog duga, kao i na rast privrede.

Naveo je da za prvi devet meseci ove godine rast 4,5 odsto, te da je cilj da bude dostignut isti nivo naredne godine kako bi koninuirano iznosio četiri ili 4,5 odsto.

"Sledeće godine najveće kapitalne investicije"

Budžet za 2019. godinu, kako je rekao, podrazumeva kontrolisani deficit i nikada veće kapitalne investicije u nove auto-puteve, železničke pruge, mostove i tunele.

"Želimo da kroz javna ulaganja podstaknemo stopu rasta", kaže Mali.

Uz održavanje fiskalne stabilnosti, najteže reforme su iza nas, rekao je Mali i naveo da se sada nadležni bave "nijansama" koje treba da podstaknu rast i smanje stopu nezaposlenosti ispod 10 odsto.

Na zamerke da nema mnogo vremena za javnu raspravu, Mali kaže da su dva primera široke javne rasprave zakon o javnim nabavkama i zakon o naknadama.

"Bile su tri velike javne rasprave o zakonu o javnim nabavkama. Svi zainteresovani su mogli da učestvuju. Slično je i sa zakonom o naknadama", kaže Mali.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи