Brnabić: Očekujem uskoro rešenja za pojedina preduzeća

Predsednica Vlade Ana Brnabić izrazila je očekivanje da će uskoro uslediti privatizacija ili pronalaženje strateških partnera za pojedina preduzeća, među kojima su "Ikarbus", "Lasta", BIP, "FAM Kruševac", "Luka Novi Sad".

"U ovom trenutku radimo na rešavanju pitanja 'Ikarbusa', 'Laste', BIP-a, 'FAM Kruševac', 'Luke Novi Sad'... To su neka od velikih imena i ja očekujem da ćemo uskoro imati privatizaciju ili nalaženje strateškog partnera, da oni više ne odvlače novac iz budžeta, već da ponovo vode brži ekonomski rast Srbije", rekla je Ana Brnabić na predstavljanju "Bele knjige" Saveta stranih investitora u Beogradu.

Istakla je da je prethodna vlada počela da rešava pitanja preduzeća, poput "Železare Smederevo" i "Galenike", koja su nekada bila motor razvoja Srbije i regiona, a koja su postala "kamen o vratu ekonomije Srbije i budžeta".

"Ova vlada to nastavlja. Tu je potrebno vremena, rada i truda", podvukla je Brnabićeva i podsetila da je izabran strateški partner za RTB "Bor", kao i za PKB, te da je rešen problem IMT-a i dodala da očekuje da od 2019. godine ponovo počne proizvodnja traktora u Srbiji.

"Rešavamo sada čitav niz drugih preduzeća koja su nekada bila jaki brendovi Srbije i regiona, koja su povlačila ekonomiju i rast, a u poslednjim decenijama smo morali da izdvajamo iz budžeta za njih kako bismo radili i zapošljavali ljude", ukazala je premijerka.

Prisutnima se obratio i ministar finansija Siniša Mali, koji je naglasio da osim reforme plata, 2019. godina treba da bude i godina reforme Poreske uprave i poreskog sistema. 

Mihajlova: Srbija ostvarila stalan, ali umeren napredak

Savez stranih investitora predstavio je "Belu knjigu" u kojoj su četiri oblasti sa najboljim učinkom i dalje građevinsko zemljište i izgradnja, zaštita korisnika finansijskih usluga, transport i regulativa koja se odnosi na duvansku industriju.

Od osam prioritetnih tema Radne grupe Saveta i Vlade za sprovođenje preporuka "Bele knjige", nekretnine i izgradnja i inspekcijska kontrola zabeležili su vidljiv napredak.

Digitalizacija, stečaj i propisi o deviznom poslovanju su zabeležili umeren napredak, dok ključne oblasti poput poreza, radnog prava i bezbednosti hrane nisu zabeležile napredak.

Predsednica Saveta Jana Mihajlova rekla je da je između dva izdanja "Bele knjige" Srbija nastavila napredak koji je bio stalan, ali umeren. 

"Nakon pozitivnih trendova koje smo zabeležili prošle godine, očekujemo da Srbija nastavi zdravi rast", poručila je Mihajlova. 

Srbija je, kaže, dobro pozicionirana kao atraktivna destinacija za ulaganje i to potvrđuje činjenica da svake godine privlači nove investicije i jedan veliki udeo investitora iz regiona. 

Savez je, navodi, uočio umeren napredak Srbije, te da je on ostao isti s obzirom na to da je prošle godine ispunjeno 33 odsto preporuka iz "Bele knjige", a ove godine 34 odsto. 

Međutim, Mihajlova je rekla da su ciljevi bili veći i da se očekivalo ispunjenje 50 odsto preporuka iz "Bele knjige". 

"Naša tri ključna očekivanja su da Vlada nastavi da radi na održivoj fiskalnoj konsolidaciji i da nastavi strukturne reforme, da unapredi primenu zakona posebno u oblasti poreza i da poveća transparentnost u javnim konsultacijama", kaže Mihajlova. 

Istakla je da će Savez nastaviti da bude pokretač srpske privrede. 

"Nastavićemo da donosimo nove tehnologije, ulažemo u ljudske resurse i da angažujemo lokalne privrednike u lanac vrednost. Posvećeni smo dugoročnom rastu srpske ekonomije", naglasila je Mihajlova. 

Navela je da "Bela knjiga" daje konekretne predloge za poboljšanje poslovne klime, te da je veliki broj kompanija učestvovao u izradi izveštaja u želji da doprinesu poboljšanju poslovne klime.

Na predstavljanju "Bele knjige" govorio je i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji je poručio da su reforme ključne i da će predodrediti dinamiku pridruživanja Srbije EU.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво