Kruševački "14. oktobar" stao na noge, potrebni novi radnici

Od posrnulog giganta, posle godinu dana uz novog vlasnika "Čehoslovak grupu", kruševački "14. oktobar" stao je na noge. Nekadašnju muku nedostatka proizvoda i kupaca zamenio je novi problem – nedostatak radne snage. Potrebno im je mnogo više radnika od trenutno zaposlenih 250. Zato uz pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje organizuju obuke.

U Fabrici transmisije, koja je uvek bila ponos kompanije, za mašinama mladi ljudi. Obučavaju se za metalostrugare, brusače, glodače, livce.

"Ja sam završio za prehrambenog tehničara u Hemijskoj školi. Čuo sam preko biroa da traže radnike za '14. oktobar'. Bilo je teško da nađem posao. Obučavam se za mašinu CNC", kaže Danijel Milosavljević iz Kruševca.

Metalaca potrebnih "14. oktobru" na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nema, jer se godinama u Kruševcu ne školuju.

"U komunikaciji sa poslodavcem ovde i u skladu sa njihovim potrebama definisali smo ono što su njihove potrebe u toku ove i mislim da već imamo određene planove za iduću godinu i krenuli u ovu vrstu obuka. Dvadeset lica je angažovano. Mi se nadamo da će uz dobru komunikaciju sa starim majstorima, kojih ima ovde na liniji, već uspeti da se obuče i da ostanu da rade", ističe Predrag Marković iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

U fabrici su remontovane stare i kupljene nove mašine. Dogovorene desetine poslova i izvoz. Za tržište spremaju i nov proizvod – utovarivač.

"Došao je novi poslodavac i, evo, uspešno funkcionišemo već godinu dana. Povećan je obim proizvodnje, povećana je i zaposlenost ljudi, milina je videti sad ovu decu koja su nam došla tu, podmladak, da rade u ovoj fabrici i na njima ostaje fabrika, a mi ćemo skoro u penziju", navodi poslovođa Prvoslav Memišević.

U "14. oktobru" planiraju da u naredne dve godine zaposle 1.000 radnika, prvih 20 koji su već na obuci posao će dobiti krajem decembra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво