Izgradnja gasne elektrane u Pančevu – i ekološka i ekonomska korist

Početkom iduće godine u Pančevu počinje gradnja gasne termoeletrane-toplane, potvdio je "Gasprom energoholdig" koji sa NIS-om radi na tom projektu vrednom oko 180 miliona evra. Postrojenje koje treba da proradi za dve godine donosi i ekološku i ekonomsku korist: gas je čist energent, proizvodi i struju i toplotnu energiju po konkurentnijim cenama.

"Gasprom energo holding" u Rusiji upravlja sa 80 termoelektrana-toplana, što je šestina energetske industrije Federacije. Jedna takva je u Sankt Petrerburgu. Još pre deceniju ugalj je zamenila gasom i povećala proizvodnju struje na 360 megavata, koju isporučuje gradskoj mreži i istovremeno obezbeđuje i centralno grejanje.

"Zamenom zastarele opreme automatski je povećana i pouzdanost snabdevanja strujom i toplotom, a što je najvažnije, smanjeno je zagađenje ne samo u Sankt Peterburgu već i vazduha i vodenih bazena Finskog zaliva", istakao je Mihail Održivoljski, direktor za kapitalna ulaganja te kompanije.

Termoelektrana-toplana radi isključivo na gas, koji je ekološki energent. Ima rezervu u dizel-gorivu, koje se može koristiti samo u slučaju havarija i to samo tri dana dok se kvar ne popravi.

Gasnu elektranu, jednu od najznačajnijih u zemlji i tri puta većeg kapaciteta, imaju i u samom centru Moskve. Komandu za start njenih novih, tehnološki najsavremenijih kotlova, pre tri godine dao je predsednik Putin.

"Ona radi od 1957. godine i električnom i toplotnom energijom snabdeva centralni i jugoistočni deo Moskve, odnosno pokriva potrebe za energijom dva miliona ljudi", navodi Andrej Istomov, glavni inženjer TE-20 u Moskvi.

Upravo takvo ekološko postrojenje, kapaciteta oko 200 megavata, "Gaspromova" ćerka kompanija izgradiće na dva hektara u Pančevu blizu NIS-ove rafinerije.

Ruski investitor kaže da je gradnja poverena kineskom partneru po principu "ključ u ruke", a pripremni radovi za otvaranje gradilišta su u završnoj fazi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво