Koji je recept za bolju poziciju na "Duing biznis" listi

Na "Duing biznis" listi Srbija je pala za pet mesta. Po lakoći poslovanja u 2019. godini na 48. mesto svrastana je u najvećoj meri zbog kašnjenja dela reformi, neki propisi su u međuvremenu usvojeni ali njihova primena još nije počela. Svetska banka tu listu pravi na snovu rezultata postignutih do jula ove godine.

Nije veliko nazadovanje, ali je opomena da moramo da radimo brže i efikasnije, ocenjuju kod nas nadležni za sprovođenje reformi. U Svetskoj banci i za takav rezultat kažu da je uspeh.

"Vi ste imali bolje rezultate ove godine nego prošle, imali ste više poena, od ukupnog broja zemalja vi ste u grupi prvih 50. Srbija ide napred, ali ni ostale zemlje ne stoje u mestu", navodi Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu.

Od deset kategorija koje se ocenjuju nazadovali smo u sedam, bolji rezultat imamo na dva polja. Napredovali smo u pojednostavljenju upisa svojine i plaćanju poreza. Prekogranična trgovina je na istoj poziciji. A građevinske dozvole, koje su i dalje najbolje rangirane, pale su za jedno mesto.

"Normalno je, nismo zadovoljni rezultatom, iako smo u prvih 50, iako smo najbolji u regionu izuzev Makedonije. Dakle, sve druge države oko nas su zabeležile pad. Tamo gde smo morali da budemo efikasniji, i nešto što ćemo sigurno do kraja godine rešiti, to je pitanje priključka za električnu energiju. To je moralo da se reši još ranije", kaže Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture.

Veliki pomak je napravljen u digitalizaciji i ona je ključ ukupne reforme i stvaranja boljih uslova za poslovanje. Neophodno je uvođenje reda u parafiskalne namete.

"Ono gde je malo urađeno jeste u kategoriji plaćanja poreza, gde nameti, kao što je naknada za zaštitu životne sredine, firmarina, obavezuju privredu na 12 godišnjih plaćanja, što poskupljuje administraciju i praćenje", navodi Slavko Carić iz Naleda.

Recept za postizanje lakoće poslovanja, po kriterijumima Svetske banke, otkriva bivši premijer Gruzije, koji je svoju zemlju sa 112. mesta uveo među prvih 10.

"U tom periodu, mi smo 85 odsto raznih procedura i dozvola eliminisali, 21 vrstu poreza sveli smo na šest, a čitavu reformu smo sproveli sa stanovišta potreba privatnih preduzeća", kaže Nika Gilauri, bivši premijer Gruzije.

Najteže je, kaže, bilo promeniti mentalitet birokratije, ali ti isti službenici su ubrzo postali i nejkreativniji u predlozima za ukidanja procedura. Najbolje ih poznaju i to treba iskoristiti.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара