Šta garantuje sigurnost depozita

Svim građanima koji imaju depozite u visini do 50.000 evra ili dinara osigurani su i u slučaju propasti banke ne treba da brinu. To je zaključeno na skupu posvećenom unapređenju osiguranja depozita. One banke koje posluju rizičnije, smatraju stručnjaci, trebalo bi da plaćaju i veću solidarnu stopu osiguranja jer se iz tih fondova nadoknađuje najveći deo rizika.

Finansijski sistem je stabilan, a o tome između ostalih brine i Agencija za osiguranje depozita. Na srpskom finansijskom tržištu se obrću 22 milijarde evra vredni depoziti. Od te sume, dve trećine je osigurano, a najviše je uloga do 50.000 evra. Šta garantuje sigurnost depozita?

"Kada je bankarski sistem stabilan, puni fond iz kojeg će se kasnije u slučaju nastanka neželjenih događaja i u našem sistemu u vrlo kratkom roku od tri-četiri dana izvršiti izmirenje obaveza po svakom deponentu", kaže Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije.

Vladimir Šarić, predsednik Odbora direktora Agencije za osiguranje depozita, kaže da su u našem bankarskom sistemu depoziti sigurni i to ne samo zbog ustrojenog sistema osiguranja depozita koji već nekoliko godina funkcioniše u Srbiji već i zbog očuvane finansijske stabilnosti. 

"Naš sistem osiguranja depozita štiti najranjivije kategorije deponenata, građane, preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća", kaže Šarić.

Najveća opasnost za finansijski sistem je, kažu stručnjaci, bio u vreme svetske ekonomske krize, ali je uspešno prevaziđena.

"Mi smo 2008. imali odliv depozita od milijardu i sto miliona evra. Sada se radi o konstantnom rastu poslednjih šest-sedam godina koji se kreće sedam posto godišnje u proseku", kaže Miloš Janković, predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita.

Sistem će se unapređivati u skladu sa direktivama Evropske unije, a ono što je preostalo da se uradi jeste kako nadoknaditi uloge deponenata propalih banaka koji su bili iznad garantovane sume od 50.000 evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво