Ljajić: Period najboljih odnosa Srbije i Turske

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ističe da je ovo period najboljih ekonomskih i političkih odnosa Srbije i Turske. Ocenjuje da je to rezultat intenzivne diplomatske i političke aktivnosti i opredeljenja da se očuva stabilnost i da se povećaju svi vidovi ekonomske i privredne saradnje dve zemlje.

Rasim Ljajić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da dobrim odnosima Srbije i Turske doprinose i česti susreti predsednika Aleksandra Vučića i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

"Ja sam u više navrata govorio da je ovo period najboljih ekonomskih i političkih odnosa, to je rezulatat pre svega jedne intenzivne diplomatske i političke aktivnosti i opredeljenja da se očuva stabilnost i, sa druge strane, da se povećaju svi vidovi ekonomske i privredne saradnje dve zemlje", rekao je Ljajić.

Ukazao je da je opredeljenje Srbije da te odnose dodatno unapređuje i da u tome vidimo naš ekonomski i politički interes.

"Na kraju krajeva turske firme već danas zapošljavaju 10.000 ljudi u Srbiji sa tendencijom daljih povećanja i daljih ulaganja. Posebno treba napomenuti da su to firme koje rade i idu u najmanje razvijene opštine u Srbiji", dodao je Ljajić.

Na pitanje ima li razloga da bilo ko u regionu i Evropi sa podozrenjem gleda na takve odnose dve zemlje, Ljajić kaže da zemlje regiona može da razume, jer svi zavide što najveći deo turskih kompanija dolazi u Srbiju.

"Stvorili smo takav ambijent, odlične političke odnose, pravnu regulativu, poslovnu klimu za te ljude, predvidivost poslovanja i sve to je uticalo da turske kompanije dolaze više u Srbiju nego u sve ostale zemlje regiona", naveo je ministar.

"Ko može da zameri jednoj maloj Srbiji što želi da ima najbolje odnose sa jednom velikom Turskom, tržištem od 80 miliona ljudi, sa značajnim političkim uticajem? Mi taj uticaj ne koristimo ni za šta drugo nego za očuvanje stabilnosti i mira u regionu, a ekonomsku saradnju ćemo, verujem, intenzivirati u narednom periodu", kaže Ljajić.

Podsetio je da je juče potpisan sporazum o delu puta Novi Pazar – Tutin, što otvara novu perspektivu i da je infrastruktura jedno široko polje moguće saradnje Srbije i Turske.

Ljajić veruje da će doći još investitora 

Govoreći o tome koje još turske investicije možemo da očekujemo, ministar kaže da će predsednik Vučić otvoriti jednu fabriku u Priboju, kao i da je u pitanju mašinska industrija.

"Ona već zapošljava oko 200 radnika i samo čeka termin zvaničnog otvaranja te fabrike", rekao je Ljajić.

"Imamo danas sastanak sa jednom turskom fabrikom koja se bavi proizvodnjom aluminijumske stolarije, imali smo prošle nedelje dve kompanije koje su išle po Srbiji i tražile lokaciju. Prema tome, verujem, biće još investicija", istakao je ministar.

Naveo je da danas ima sastanak sa delegacijom iz Katara, kao i da od 2013. godine pokušavamo da napravimo konkretne rezultate u odnosima sa Katarom.

"Mi nemamo tu nikakve dileme i želimo investicije iz Katara, obim robne razmene trgovinske je suviše mali, ali mogućnosti Katara za ulaganje i investicije su velike", smatra Ljajić.

Naglašava da je današnji sastanak važan i da je to do sada naveća poseta Katara – čak 22 različite katarske institucije biće u Beogradu.

"Biće prilika da sa našim institucijama otvorimo sve teme i da onda procenimo gde postoji šansa za investicije", zaključio je Ljajić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво