Posle stečaja, "Begej" ponovo radi punom parom

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je brodogradilište "Begej" u Zrenjaninu, izrazivši zadovoljstvo što je u njemu posle sedam godina proizveden prvi brod. Završena rekonstrukcija 95 kilometara pruge od Novog Sada do Zrenjanina, u koju je uloženo 5,5 milijardi dinara.

Ministarka Mihajlović je rekla da je do 2000. godine Srbija imala devet aktivnih brodogradilišta, nakon toga usledile su loše privatizacije i otpuštanja radnika.

"Danas naša zemlja ima tri brodogradilišta, ''Begej'' je jedno od njih. Lepo je videti da ima mnogo posla i da radnici rade punom parom. To je važno za građane Zrenjanina i privredni rast i razvoj celog okruga", rekla je Mihajlovićeva koja je "Begej" obišla sa ministrom privrede Goranom Kneževićem.

Mihajlovićeva je istakla da je dobra saradnja države i grada Zrenjanina rezultirala obnavljanjem ovog preduzeća i zahvalila je kompaniji "Rubikon" što "Begeju" vraća stari sjaj. 

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da je dobar osećaj kada se obnovi jedna stara fabrika i dodao da je Zrenjanin otvoren za nove investicije. 

"Hvala Vladi Srbije i predsedniku Vučiću, jer nas prate i stvaraju prilike za nove projekte. Samo stabilna Srbija može napraviti ovakve rezultate", rekao je Janjić. 

Direktor brodogradilišta "Rubikon" Marko Pražić rekao je da se ova firma, nakon uspešnog saniranja stečaja, vraća u dane stare slave. 

"Trenutno radimo na proizvodnji šest barži za holandsko tržište. To će povećati broj radnih mesta, cilj nam je da sve kapacitete maksimalno iskoristimo i drago nam je da smo činioci pozitivnog ekonomskog kretanja grada i države", rekao je Pražić. 

Posle sedam godina vozovi na pruzi Novi Sad - Zrenjanin

Ministarka Mihajlović je rekla da je završena rekonstrukcija 95 kilometara pruge od Novog Sada do Zrenjanina, u koju je uloženo 5,5 milijardi dinara, čime je posle sedam godina obnovljena železnička linija između ta dva grada.

"Posle sedam godina, od danas će građani Novog Sada i Zrenjanina ponovo moći da putuju vozom. Pored toga što obnavljamo železnički Koridor 10 i barsku prugu, ulažemo i u rekonstrukciju regionalnih pruga", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da je u 2018. obnovljeno više od 280 kilometara pruga, uključujući i prugu od Novog Sada do Zrenjanina.

Ona je istakla da je obnavljanje linije važno ne samo zbog građana koji žive u Novom Sadu, Zrenjaninu i svim mestima između ova dva grada, nego i zbog zrenjaninskih preduzeća.

"Pre rekonstrukcije, vozovi su tom prugom išli prosečno 20-30 kilometara na sat, negde i 10 kilometara na sat, zbog čega je saobraćaj pre sedam godina i obustavljen. Od danas putnički vozovi ponovo idu 80 kilometara na sat, a građani će putovati novim ruskim dizelmotornim vozovima", rekla je ministarka.

Povećana je i nosivost pruge kojom će zrenjaninska privreda dobiti najefikasniji transport robe ka Novom Sadu, Beogradu i jugu Srbije, dodala je ministarka.

Rekonstrukcija pruge Orlovat-Zrenjanin deo je projekta rekonstrukcije pruge Pančevo - Orlovat - Novi Sad, čija je ukupna dužina 136 kilometara, uključujući deonicu od Orlovata do Zrenjanina.

Vrednost radova rekonstrukcije iznosi ukupno oko 10 milijardi dinara, a završetak svih radova na deonicama od Pančeva ka Novom Sadu planirana je do kraja januara 2019.

Putnički voz između Zrenjanina i Novog Sada povezaće čak 15 mesta u Južnobačkom i Srednjobanatskom okrugu, a stanovnici Lukićeva, Orlovata, Farkaždina, Perleza, Titela, Šajkaša, Kaća i drugih mesta duž ove pruge ponovo će imati redovan i pouzdan železnički prevoz.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво