Ljajić: Napredujemo samo kao partneri, a ne konkurenti

Region može napraviti iskorak oko stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora samo ako jedni druge počnemo da doživljavamo kao partnere, a ne kao konkurente što je trenutno slučaj, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić na konferenciji "Balkan i Evropska unija - petogodišnji ciklus Berlinskog procesa", koja se održava u Budvi.

Rasim Ljajić navodi da se na svim skupovima govori o neophodnosti saradnje, a u praksi kočimo jedne druge, jer ćemo time doprineti oporavku naših ekonima, i istakao da je to iluzija.

"Zemlje sa ovako malim tržištima, ne mogu načiniti nikakav napredak ukoliko ne budu potpuno otvorene", rekao je Ljajić na konferenciji u Budvi.

Ukazao je da smo uprkos činjenici da je Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) doprineo značajnom povećanju izvoza zemalja regiona, dospeli u situaciju da ne možemo da potpišemo ni protokole koji su neophodni da ona u potpunosti profunkcioniše.

Precizirao je da Protokol 6 zbog nerešenih odnosa Beograda i Prištine ne može da bude potpisan, a da još uvek nisu počeli pregovori ni oko Protokola 7 koji se tiče rešavanja sporova unutar CEFTA.

Govoreći o dometima Berlinskog procesa, ministar je ocenio da oni još uvek nisu doneli konkretnu realizaciju projekata o kojima je bilo reči i koji su odlično definisani.

"Čini mi se da ta sporost utiče na ceo dobro zamišljen koncept i ako tu ne napravimo nešto, ako putevi ne počnu da se izgrađuju, ako železničke pruge ne počnu da se rekonstruišu, ako region ne počne da se povezuje, plašim se da će ovo biti samo jedna od brojnih inicijativa koje nisu dale rezultat", zaključio je Ljajić.

Na konferenciji su učestvovali i – austrijski kancelar Sebastijan Kurc, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Crne Gore Duško Marković, potpredsednik Vlade Makedonije Kočo Angušev i premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи