Predstavljen "Vodič za korišćenje fondova EU u Srbiji"

Kako do bespovratnog novca iz evropske kase? Sve o tome piše u "Vodiču za korišćenje fondova EU u Srbiji" koji je Ministarstvo za evropske integracije predstavilo na Sajmu knjiga. Država se uveliko sprema za sledeću tranšu pomoći od 2021. godine, koja će biti veća, ali pravila drugačija.

U Veliko Gradište – bolje rečeno, gradilište, iz evropske kase do sada se slilo 12 miliona evra. Idu iz projekta u projekat i već znaju šta će dalje.

"Imamo spremnu projektno-tehničku dokumentaciju za unapređenje komunalne infrastrukture, rešavanje vodosnabdevanja na celoj teritoriji opštine", kaže Jasmina Štrbac, rukovodilac Odeljenja za ekonomski razvoj opštine Veliko Gradište.

Takva iskustva satkana su u Vodič o IPA fondovima, dragocen za mnoge koji tek otkrivaju njihov značaj. Za početak, mora da se misli unapred, pa institucije uveliko popunjavaju upitnike i predlažu prioritete za IPU 3, sledeći finansijski ciklus do 2027. godine. Još se, međutim, ne zna kako će biti deljena.

"Predviđamo povećanje sredstava za nekih 20 odsto, to je za sada još predlog, zato što smatramo da je potrebno i više novca da bi se sprovodile reforme", navodi šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

"Ono što je bitno, to je da znamo da nam stoji novac na raspolaganju, da moramo da jačamo kapacitete posebno na lokalu, da ne tražimo iz budžeta ono što ne mora da bude finansirano iz budžeta jer postoje evropski fondovi", poručuje ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

A od toga kako ih sprovodimo, prema najavama, zavisiće i koliko ćemo novca dobiti. Do sada smo računali na 200 miliona evra godišnje.

"To po meni možda i nije dobro rešenje, ne postoji neka predvidivost planiranja sredstava, jer nije isto ako ako Srbija sada planira godišnje oko 200 miliona evra, nije isto ako se planira 200 ili 300 odsto. Kompleksan je proces i zahteva određenu vrstu predvidivosti", smatra Ognjen Mirić, stručnjak za IPA fondove.

A ona ne manjka Velikom Gradištu, još manje obližnjem Golupcu, od kojih treba učiti kako se pametno troše evropske pare.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се