Brnabić: Unaprediti poreski sistem za filantropiju

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da će se Savet za filantropiju, na čijem je čelu, truditi da unapredi pravni i poreski sistem za donatore.

Ana Brnabić navodi da je važno da se svi filantropiji posvete na odgovoran i transparentan način

"Važno je da Vlada – sve moje kolege u Vladi, generalno u politici Srbije budu posvećeni filantropiji na stvarno odgovoran, transparentan način, i da se svaki put zahvalimo svim pojedincima i kompanijama koje učestvuju sa nama u poboljšanju kvaliteta života svih građana Srbije. Mi ćemo se kroz Savet za filantropiju i već smo krenuli, truditi da unapredimo i pravni i poreski sistem za filantropiju", navela je Brnabićeva.

Podsetila je da je jedna od prvih stvari koje je uradila kao premijerka bila da se kompanija "Tarket" (bivši "Sintelon") oslobodi plaćanja poreza na dodatu vrednost za vredna umetnička dela koja su želeli da doniraju Matici srpskoj u Novom Sadu.

Ta kompanija je devedesetih godina otkupljivala dela od nacionalnog značaja kako bi ih sačuvala u Srbiji.

"Oni su imali inicijativu da 83 slike poklone Matici srpskoj, ali nisu želeli da plate porez na dodatu vrednost. Kao predsednica Vlade predložila sam da se oslobode od poreza i tri slike su sada u Matici srpskoj. Za budžet Srbije to nije značilo ništa, a za građane je od izuzetnog značaja", naglasila je premijerka.

I bez poreskih olakšica, građani Srbije su prošle godini u dobrotvorene svrhe dali skoro 32 miliona dolara. Najviše za – zdravstvo, marginalizovane grupe, za obrazovanje i smanjenje siromaštva. 

Brnabićeva je zahvalila kompanijama koje su pomogle da sakupi novac za Istraživačku stanicu Petnica i oni su prvi kojima je novac dodeljen za Nacionalni dan davanja, koji je bio 9. oktobra.

"Obećavam da će Vlada Srbije ostati posvećena da unapredimo okvir i da radimo zajedno na ovome", naglasila je premijerka, koja predsedava Savetu za filantropiju.

Skot: Amerikanci ponosni na svoju kulturu filantropije

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot kaže da su građani Srbije prošle godine u dobrotvorne svrhe dali skoro 32 miliona dolara, uprkos činjenici da regulatorni okvir u Srbiji često obeshrabruje kulturu davanja. 

"Samo zamislite kolika bi ta suma bila kada bi poreski sistem u Srbiji aktivno podsticao davanje u dobrotvorne svrhe. Pretpostavljam da bi se moć kulture davanja u Srbiji mnogo više negovala i da bi sve više građana Srbije bilo spremno da podrži inicijative koje doprinose boljitku zemlje i lokalnih zajednica", naglasio je Skot.

Prema njegovim rečima, Amerikanci su samo prošle godine dali u dobrotvorne svrhe 410 milijardi dolara, te da je to suma veća od BDP-a zemalja poput Irske, Danske ili Finske, a da je 70 odsto tog novca došlo od građana. 

"Amerikanci su ponosni na svoju kulturu filantropije. Imamo mere koje podstiču i podržavaju kulturu davanja, obezbeđujemo poreske olakšice za korporacije ili pojedince koji daju u dobrotvorne svrhe", pojasnio je Skot.

Dodaje da davanjem male bezbolne sume svake dve nedelje suma na kraju godine postaje značajna.

"Na primer meni savezna vlada omogućava da svake dve nedelje dajem dobrotvorni prilog organizaciji kojoj ja želim i pokriva sve administrativne procedure koje to davanje podrazumeva. Davanjem male bezbolne sume svake dve nedelje suma na kraju godine postaje značajna", objašnjava ambasador SAD u Srbiji. 

Duga je tradicija dobročinstava u Srbiji. Doprinos Mihajla Pupina je nemerljiv. Vredni podsećanja svakako su i Ilija Milosavljević Kolarac koji je osim zadužbine ostavio i novac za školovanje siromašnih đaka, Đorđe Vajfert koji je zaslužan za izgrađnju dečije bolnice u Tiršovoj, i mnogi drugi.

Duh dobročinstva u Srbiji se nije izgubio. Fondacije i kompanije, koje znaju značaj davanja, ovog puta udružile su se da prikupe sredstva za kupovinu inovativnog uređaja koji će naučnicima u Istraživačkoj stanici Petnici omogućiti da postignu bolje rezultate.

"Svaki uloženi dinar u ovo će vredeti duplo, jer zajedno investiramo u svetliju budućnost svih nas", navodi Feza Tan, predsednica Izvršnog odbora Unikredit banke.

Koalicija za dobročinstvo ukazuje i na to šta bi nadležni mogli da urade da donatora bude više.

"Koalicija se između ostalog zalaže za uspostavljanje kriterija koji će omogućiti oslobađanje od PDV na domnacije hrane i druge robe, podizanje visine neoporezivog iznosa stipendije i stimulisanje donacije od pojedinaca i kompanija kroz zakonske olaksice", navodi Ana Košel, direktorka Fondacije "Ana i Vlade Divac".

Festival filantropije, koji organizuje Fondacija "Ana i Vlade Divac" se po prvi put održava u Srbiji.  Trajaće do 28. oktobra a biće obeležen nizom manifestacija u Beogradu i u Novom Sadu, sa ciljem da se objasni šta je to filantropija i da se građani podstaknu na čovekoljublje, dobročinstvo.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво