Rađevina, zimnica od organskog voća i povrća

Rađevina je poslednjih godina postala poznata i po proizvodnji organskog voća i povrća. Pored uzgajanja krompira, paprike, maline i kupine, sve više Rađevaca odlučuje se i da na tržište plasira gotove proizvode poput ajvara, i ostale zimnice.

Od jednog do četiri plastenika sa organskim povrćem porodica Pavlović došla je vrednim radom za četiri godine, a u proces proizvodnje uključeni su svi članovi. U planu im je i širenje posla, odnosno proizvodnja od oko hiljadu sadnica rasade i oko tri hiljade tegli zimnice.

"Mi smo počeli iz hobija, proizvodili smo rasad prvo i ostvarili smo neki sitan prihod, i onda smo došli na ideju da proširimo proizvodnju, kako je rasada recimo samo tokom proleća, onda smo došli na ideju da proizvodimo i gotov proizvod", kaže Boško Pavlović iz Brištice.

Sve što proizvedu u svom domaćinstvu, Pavlovići plasiraju na tržište. U nameri da se izdvoje od ostalih proizvođača, pored ajvara i kiselih paprika, počeli su da proizvode i različite vrste drugih salata.

"Krenuli smo sa sušenim paradajzom, malo da izađemo iz te klasične proizvodnje, pa smo pokušali sa sušenim, za njega treba malo veća količina, suši se na suncu, malo se dodaje maslinovog ulja, pakuje se u tegle tako da ne bude baš u tipu klasične zimnice", objašnjava Mladenka Pavlović.

Osim podsticaja za organsku proizvodnju, opština Krupanj uključila je seoska domićinstva i u turističku ponudu u nameri da gostima predstave ono čime se, kažu, najviše ponose – vredne ljude i prirodne proizvode.

"Naši sugrađani proizvode sokove od maline, sokove od kupine, rakiju, ajvar, zimnicu, kisele paprike, sir, kajmak, bundeve, med, gljive, krompir, znači sve prirodno što može naša Rađevina da ponudi", kaže direktor TO Krupanj Aleksandar Petrović.

U Rađevini se proizvodnjom organske hrane bavi još oko sedemdeset domaćinstva. S obzirom na velike prirodne potencijale i rodnu zemlju očekuju da ih narednih godina bude i više.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара