Pomoć preduzećima u sprovođenju digitalne transformacije

Istraživanja pokazuju da čak 60 odsto preduzeća u sektorima poljoprivrede, metalskom sektoru i uslugama, nema digitalnu strategiju. Preostalih 40 odsto ima digitalnu strategiju koja se uglavnom tiče nabavke računara. Centar za digitalnu transformaciju pri Privrednoj komori Srbije (PKS) obučio je 22 konsultanta koji će pomoći preduzećima da sprovedu digitalizaciju.

Centar za digitalnu transformacju pri PKS usvojio je austrijski model za uvođenje digitalne transformacije u mala i srednja preduzeća.

"Mi smo sertifikovali, odnosno obučili 22 konsultanta za digitalnu transformaciju. To je prvi put u Srbiji da bilo ko dobije taj sertifikat. Imali smo pomoć od austijskih prijatelja, koji su poslali svoje predavače, a komisija je ocenjivala i davala sertifikate", rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a direktor Centra za digitalnu transformaciju Predrag Nikolić.

Plan je da konsultanti u prvoj fazi borave u preduzećima dva dana i da prate sve procese rada preduzeća.

"Potom će se izdvojiti jedan deo, bilo da su to poslovni procesi, ili je to oblast marketinga, socijalnih mreža, trgovine. Oni će odvojiti taj jedan segment i u sledećoj fazi će napraviti strategiju za uvođenje transformacije u to preduzeće", objašnjava Nikolić.

Cilj Centra za digitalnu tranformaciju je da za tri godine povećaju broj konsultanata na sto čime će se povećati i broj kompanija kojima će sertifikovani konsultanti pomoći u digitalnoj transformaciji. 

Nikolić podseća da digitalna transformacija za mala i srednja preduzeća sa jedne strane znači implementaciju tehnoloških rešenja, a sa druge strane i kulturološku promenu u poslovanju preduzeća.

Centar za digitalnu transformaciju pozvao je preduzeća da se prijave i da započnu proces digitalne transformacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво