Subvencije uteruju ovce u mačvanske torove

Stada ovaca u Mačvi sve su veća. U poslednje dve godine, broj grla uvećan je za oko 20 odsto. Tome su najviše doprinele državne subvencije bez kojih bi, kažu stočari, proizvodnja bila nezamisliva.

U stadu Joviše Todića iz Dublja više je od 60 ovaca i jaganjaca. Sva grla su umatičena, a poizvodnja, kaže, nije zahtevna ako se pre zime obezbedi dovoljno kvalitetne hrane.

"Hrane dosta, rada malo, ja radim sat ujutru i sat i po uveče oko njih, Treba im imati šta dati. Sena ne dajem, ide graorica. Osnovna hrana je silaža, postrna setva, šarovina tuđa 1.300, 1.400 bala", kaže Joviša Todić iz Dublja.

Živomir Drezgić je pre 18 godina napustio posao u prosveti i posvestio se ovčarstvu. Na seoskom imanju ima više od 500 grla.

"To je samo zbog toga što taj posao mnogo volim. Ako hoćeš da se baviš ovčarstvom prvo moraš da pripremiš jeftinu hranu ovcama, da bi se to isplatilo. Ne sad, ko gleda emisiju i kaže sad ću da kupim sto ovaca i zaradim pare – nećeš, ako ne znaš dijagnozu, ako ne znaš da podojiš jagnje", rekao je Živomir Drezgić iz Dublja.

Iako uglavnom kasne, subvencije su podstakle mnoge stočare u Mačvi da napune torove i prošire stada.

"Da nije subvencija, ništa. Pogotovo sada jer je pala cena jaganjaca. Bio sam ljut do skoro, sad sam dobio i za 2016. godinu, posle sedamnaest dana i za 2017. godinu. Imam još za ovih deset šiljagića", ističe Joviša Todić.

U Odeljenju za poljoprivredu u Bogatiću kažu da subvencije daje republika, i to – 2.000 dinara po jagnjetu, a 7.000 dinara po umatičenom grlu.

"Novina je povećan broj grla da bi se dobila subvencija, to su neke tendencije EU. Naši poljoprivrednici se teško uklapaju, ali vremenom će to ići kako treba", navodi Zlatko Lacković iz Odeljenja za poljoprivredu.

Mačvanski stočari veruju da će izvoz jagnjećeg mesa u Kinu dodatno poboljšati stanje u srpskom ovčarstvu. Za dve godine, broj ovaca u opštini Bogatić povećao se za 10.000 grla.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво