Vučić: Zajedničko tržište regiona realnost za pet ili deset godina

Zemlje Zapadnog Balkana mogu mnogo toga da nauče od ekonomskog povezivanja nordijskih zemalja, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić, koji je uveren da će ideja o formiranju zajedničkog tržišta u regionu biti realnost za pet ili 10 godina. Stalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Finske Mati Antonen rekao je da je Nordijska konferencija najbolji primer kako treba sarađivati sa komšijama.

Ekonomija je jača od nesuglasica - pokazalo se na primeru nordijskih zemalja, koje se ubrajaju u najjače privrede Evrope i najbolje države za život. Kako taj recept primeniti na Zapadnom Balkanu i kako unaprediti poslovnu saradnju dva regiona, bila je tema investicionog foruma Nordijske poslovne alijanse.

Na otvaranju investicionog foruma o mogućnostima poslovanja regiona Zapadnog Balkana i regiona nordijskih zemalja, Vučić je izrazio zadovoljstvo što su na skupu prisutni predstavnici privrednih komora celog regiona Zapadnog Balkana, uključujući i prištinsku.

"Srbija želi manje barijera između naših privreda, više puteva, železnica, manje zadržavanja na grancima. Zato smo predlagali formiranje zajedičkog tržišta jer su naše zemlje isuviše male i broj stanovnika mali da bi smo predstavljali ozbiljnije tržište za bilo koga", rekao je Vučić. 

Naglasio je da Srbija želi da biznis, protok ljudi, kapitala, roba i usluga u regionu bude potpuno slobodan. 

"Uveren sam da će ta ideja, koja je naišla na podršku u Albaniji i BiH, a nadam se da će i u Makedoniji i u Prištini, makar za pet ili 10 godina postati relanost", poručio je Vučić i istakao da će time troškovi biti smanjeni za sedam do osam odsto, a region će povećati konkurentnost na tržištu EU i postati privlačniji za veći broj stranih investitora. 

Predsednik Srbije je zahvalio svim investitorima iz nordijskih zemalja koji ulažu u Srbiji, i naveo da je razmena sa nordijskim zemljama još uvek mala, u 2017. bila 655 milina evra. 

"Verujemo da će ove godine premašiti 700 miliona evra. Nadam se da će biti mnogo više. To nisu dovoljno uverljivi brojevi, sigran sam da možemo bolje u budućnosti", kaže Vučić. 

Investitorima iz Danske, Finske, Švedske i Norveške uz zahvalnost da poslovanju u Srbiji, poručio je da će imati podršku naše države u skladu sa zakonom. 

Predsednik je naveo je da je ukupna trgovina Srbije sa EU 67 i 68 odsto i da to jasno govori ko su nam ključni partneri. 

On je pozvao privrednike iz regiona da ulažu u Srbiji i naveo da će Srbija ulagati u region, a pozvao je i nordijske zemlje da ulažu u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana.

Istakao je će se zemlje regiona ako se ugledaju na nordijske, menjati sebe u smeru najuspešnijih i najmirinijih zona na svetu. 

Podseća da je Srbija napredovala na listi konkurentnosti, smanjila javni dug i nezaposlenost. Kako da taj ambijent privuče investotore, ali i kako da izađemo na nordijsko tržište od 27 miliona potrošača, dva su razloga za sastanak 400 privrednika iz dva regiona.  

Stalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Finske Mati Antonen rekao je da je Nordijska konferencija najbolji primer kako treba sarađivati sa komšijama.

"Ne slažemo se u svim stvarima uvek, ali definitivno delimo zajedničke vrednosti, interese i možemo da kažemo da igramo u istom timu", rekao je Antonen.

Gde drugi vide problem, Finci vide priliku, tako uspeh svoje države objašnjava gost sa severa Evrope. A za uspeh regiona iz kojeg dolazi, kaže, zaslužna je ekonomska saradnja nordijskih zemalja.  

"Nordijska saradnja ima dugu tradiciju i iz istorijskog ugla, to je pravi primer kako možemo da prevaziđemo sukobe i postanemo najbolji prijatelji sa komšijama. Mi se možda ne slažemo u svim stvarima ali delimo iste vrednosti i interese i jednostavno rečeno, igramo u istom timu. Vaš region teži ka Evropskoj uniji i mi podržavamo integraciju Zapadnog Balkana", kaže stalni državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Finske Mati Antonen.

Zato predlaže nordijski recept - slobodno kretanje ljudi i kapitala i zajednički nastup na trećim tržištima. I na Balkanu se saradnja najčešće zasniva na ekonomiji, ali rezultati su daleko od mogućih. 

 

Čadež: Region treba da uči od najboljih u svetu

Nordijski model saradnje je veliko iskustvo za zemlje Zapadnog Balkana, a povezivanje sa privrednicima nordijskih zemalja prilika da učimo od najboljih na svetu, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Na otvaranju investicionog foruma o mogućnostima poslovanja regiona Zapadnog Balkana i regiona nordijskih zemalja, Čadež je rekao da je današnji skup centralni događaj Nedelje nordijskih zemalja koja je posvećena saradnji i povezivanju kompanija nordijskog regiona i regiona Zapadnog Balkana.

Tri su, kaže, razloga zbog kojih je PKS inicirala taj događa, a jedan je činjenica da je nordijsko tržište sa 27 miliona potencijalnih potrošača veće od tržišta Zapadnog Balkana.

Među razlozima su za organizovanje skupa su i investicije ozbiljnih nordijskih kompanija u Srbiji i širenje njihovog poslovanja, kao i transfer iz obasti savremenih inovativnih tehnologija, digitalne i zelene ekonomije, poslovnih modela, standarda i dragocenog nordijskog znanja i iskustva. 

"To je prilika za nas da učimo ono što ne znamo, da učimo od najboljih", poručio je Čadež i naveo da je u prethodna tri dana održano više od 30 bilateralnih sastanaka u okviru Nedelje nordijskih zemalja.

Istakao je da nordijski model saradnje veliko iskustvo za region Zapadnog Balkana u zalagnjima za osnivanje zajedničke regionalne komore i najbolja moguća poruka za ceo region. 

Direktor Nordijske poslovne alijanse Andreja Pavlović rekao je današnji skup najveći događaj u obasti saradnje nordijskih kompanija i onih iz Zapadnog Balkana o čemu svedoči i prisustvo velikog broja privrednika. 

"Nordijske zemlje važe za najsrećnije, najuspešnije, najprosperitetnije u svetu. Postoji razlog zašto je to tako a najbolja vest je da te zemlje nude svoju ruku i imaju nameru da pomognu Srbiji i regionu", kaže Pavlović.  

Najavio je da će u novembru u Stokholmu Srbija učestvovati na konferenciji na kojoj će predstaviti svoje prednosti direktorima i rukovodstvu noridijskih kompanija.
Pavlović je rekao da je cilj da što više nordijskih kompanija dođe u Srbiju.

Kako je istakao, nordijska tržišta su jedna od najzahtevnijih na svetu. 

"Baš zato što možemo da budemo konkurenti, treba da iskoristimo priliku za saradnju i da današnji skup bude početak balkansko nordijske saradnje", poručio je Pavlović.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара