Nedimović: Srpska pšenica u Egiptu posle 30 godina

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže za RTS da se posle 30 godina pšenica izvozi na tržište Egipta koje je jedno od najvećih na svetu.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Branislav Nedimović je rekao da izvoz pšenice u Egipat kreće od decembra. "Godinu dana se radilo na tom poslu. Registrovali smo se kod njihove agecije za uvoz", navodi Nedimović.

Nedimović je istkao da Srbija ima dva miliona tona pšenice za izvoz i da će proizvođači biti ohrabreni da nadalje seju tu kulturu.

Na pitanje da li Srbija ima dovoljno jabuka, koje su potrebne Indiji, Nedimović kaže da je pre svega važno da ne budemo fokusirani samo na jedno tržište – tržište Rusije.

Kako je istakao, u Rusiji se podižu novi zasadi jabuka, naročito u Krasnodarskoj oblasti.

Ukazao je da je uvek potrebno imati alternativno trižište, ukoliko stvari krenu loše.

"Cilj nam je da sa Kinom i Indijom otvaramo nova tržišta, na prostoru severne Afrike – Maroka i Alžira i da se vratimo na tržišta na kojima smo ranije bili prisutni", navodi ministar.

Prema njegovim rečima, fokus treba da bude na bogatijim tržištima.

Nedimović kaže da je situacija u voćarstvu nepovoljnija u odnosu na prošlu godinu. "Cena je lošija za industrijsku jabuku u odnosu na prošlu godinu. U poljoprivredi se nikada ne dešava da imate dve savršene uzastopne godine, ali je važno da imamo što više različitih tržišta", napominje ministar.

Ministar je naglasio da se Izraelcima radi na otvaranju klanice po košer standardu. Sa najvećom klanicom iz Izraela, "Vel dan" razgovaraće se o izvozu goveda i ovaca. Kako je istakao, srpsko meso će im biti mnogo jeftinije od onog koje trenutno uvoze iz Australije.

Istakao je da se više neće prodavati živa grla, već prerađevine, što, kako je rekao, daje mogo veću dodatnu vrednost.

Dodaje je da je samitu u Astani dogovoren izvoz maline, koja se već dve godine muči sa cenom.

Kaže da se ove godine stiglo 1.260 prijava za podsticaje u poljoprivredi i da ove godine resorno ministarstvo potencira one koji su završili fakultet ili srednju poljoprivrednu školu.

Na pitanje da li će se i dalje uvoziti pasulj i beli luk, Nedimović kaže da se granice ne mogu zatvoriti i da cena diktira odluku šta će se uvoziti.

"Označavanjem da je nešto srpski proizvod usmeriće potrošače i da ih kupuju. To je već urađeno sa proizvodima od mesa i mleka oznakom 'srpski kvalitet'", naveo je ministar.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 17. okt 2018, 09:39) - Душан [neregistrovani]

Чудо

Египат је некада био житница Римске и Византијске империје и давао чак 5 (пет) жетви годишње ! Да ли их је уништила Асуанска брана ?