Brnabićeva sa predstavnicima duvanske industrije u Nišu i Vranju

Premijerka Ana Brnabić obišla je kompaniju "Filip Moris", koja je u septembru 2003. godine privatizovala najveću srpsku fabriku duvana DIN i do danas ostala u deset najvećih stranih investitora, kao i najveća američka investicija u Srbiji. "Britiš amerikan tobako" od 2003. godine budžetu Srbije doneo više od dve milijarde evra, istakla je premijerka.

Kompanija "Filip Moris" obeležila je danas 15 godina poslovanja u Srbiji, a premijerka Ana Brnabić obišla je fabriku sa generalnim direktorom za jugoistočnu Evropu Aleksandrom Jakovljevićem.

Brnabićeva je podsetila na to da ova kompanija zapošljava 900 radnika direktno i 3.000 indirektno, i da ona u Srbiju ne donosi samo novac, već i znanje, tehnologiju i sistem rada, koji ostaje u našoj zemlji i preliva se na druge grane privrede.

"Ova kompanija je jedan od najpoželjnijih poslodavaca u Srbiji i odličan partner Vlade Srbije i Grada Niša", naglasila je premijerka i dodala da će Srbija učiniti sve da "Filip Moris" nastavi poslovanje u našoj zemlji.

Ona je posebno istakla da se kompanija nalazi u Nišu i da je to važan deo plana decentralizacije i ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, kojim Vlada pokušava da smanji migracije u Beograd i Novi Sad.

"Prethodna vlada je pokrenula inicijativu podizanja na noge Niša kao regionalnog centra južne Srbije i mislim da smo to sada uspeli dovođenjem novih investitora i otvaranjem novih radnih mesta. Do kraja godine počeće izgradnja naučnotehnološkog centra, a od početka sledeće i laboratorijske lamele. To će sve doprineti da se Nišu vrati epitet centra elektronske industrije", poručila je Brnabićeva.

Jakovljević je podsetio da je prošlo 15 godina od kada je "Filip Moris" uspešno privatizovao srpsku fabriku duvana DIN, te da je od 2003. godine do sada kompanija uložila više od 850 miliona dolara u Srbiju.

Podvukao je da je niška fabrika među najmodernijima u globalnoj mreži firme "Filip Moris", te da je izvoz iz te fabrike povećan od 2010. godine za 40 puta.

"Odavde se sada 80 odsto proizvoda izvozi i to na više od 50 tržišta širom sveta. To govori o želji i predanosti naših zaposlenih", rekao je Jakovljević.

Dodaje i da je ova kompanija, kao drugi na listi najvećih poreskih obveznika u zemlji, u budžet Srbije uplatila više od šest milijardi dolara te da u daljem poslovanju računa na predvidivost privrednog okruženja i fiskalne politike.

Naveo je da "Filip Moris", pored toga što se trudi da ostane lider u oblasti duvanskih proizvoda, prolazi i kroz veliku transformaciju i ulaže značajna sredstva u pronalaženje alternativa tradicionalnim duvanskim proizvodima, kao što je proizvod "ajkos" gde se duvan zagreva, ali ne sagoreva.

Upitan za otkup domaćeg duvana, on je rekao da ta kompanija od 2015. godine ne otkupljuje domaći duvan iz kompleksnog skupa razloga, među kojima je i nelegalna proizvodnja duvana, odnos kvaliteta i cene i drugo.

BAT budžetu Srbije doneo više od dve milijarde evra

Premijerka Brnabić obišla je i kompaniju "Britiš amerikan tobako" (BAT), koja obeležava 15 godina poslovanja u Srbiji, i istakla da je ta kompanija od 2003. godine budžetu Srbije donela više od dve milijarde evra.

Brnabićeva je čestitala zaposlenima i rukovodstvu BAT-a jubilej poslovanja u Srbiji i podsetila da je prošle godine u fabrici u Vranju otvoren nov proizvodni pogon.

"Čula sam da taj pogon ostvaruje odlične rezultate i razgovarali smo danas o tome da sledeće godine otvorimo još jednu proizvodnu liniju", rekla je premijerka na svečanosti u BAT-u.

Ona je navela da je BAT važan igrač za duvansku industriju Srbije koja čini 11 odsto ukupnih poreskih prihoda u budžetu i istovremeno ostvaruje i značajan spoljnotrgovinski suficit.

Premijerka je istakla da danas dve velike kompanije duvanske industrije, BAT i "Filip Moris", slave jubilej poslovanja u Srbiji i to na jugu zemlje gde su nam, kako kaže, investicije i nova radna mesta najpotrebniji.

Brnabićeva je zahvalila BAT-u na ukupnoj investiciji od 270 miliona evra u Srbiji i istakla da je reč o društveno odgovornoj kompaniji koja je "pravi partner Vranju i Srbiji".

Obeležavanju jubileja poslovanja britanske kompanije u Srbiji i preuzimanja Duvanske industrije Vranje prisustvovao je i generalni direktor BAT-a za Srbiju i Crnu Goru Sotiros Kosturos, koji je istakao da je ta kompanija u proteklih 15 godina u Srbiji uložila više od 270 miliona evra, od čega je više od 120 miliona evra investirano u modernizaciju fabrike u Vranju.

Kako je rekao, BAT je postao proizvodni centar za zemlje CEFTA sporazuma.

"Trenutno zapošljavamo oko 500 ljudi u Srbiji i ponosni smo što smo u poziciji da povećavamo taj broj", rekao je Kosturos.

On je naveo da je petnaestogodišnjica poslovanja BAT-a u Srbiji obeležena ranije predstavljanjem uređaja za zagrevanje duvana – "glo".

"To je još jedan pokazatelj našeg poverenja u tržište Srbije", rekao je Kosturos i dodao da će BAT nastaviti trend ulaganja i zapošljavanja i u drugim segmentima poslovanja na srpskom tržištu.

Direktor fabrike BAT Vranje Ričard Vredenberg izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima u proteklih 15 godina i istakao da je godišnja proizvodnja fabrike u Vranju uvećana četiri puta u poređenju sa početnim obimom.

Kako je rekao, proizvodnja za izvoz povećana je od početnih tri odsto do skoro 30 odsto ukupne proizvodnje.

"Zahvaljujući stalnoj modernizaciji i unapređenju proizvodnje, naše postrojenje u Vranju postalo je jedno od najboljih u BAT grupi", naglasio je Vredenberg. 

On je naveo da je fabrika nedavno proslavila još jedan jubilej – pet godina bez incidenata i povrede na radu što, kako kaže, pokazuje da su zaposleni jedan od prioriteta kompanije BAT.

Od privatizovanja Duvanske industrije Vranje 2003. godine do danas, BAT je uplatio više od dve milijarde evra u budžet Srbije putem akciza, a u prošloj godini ovaj doprinos je iznosio više od 280 miliona evra.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво