Povećana trgovinska razmena Kine i 16 zemalja

Treći samit ministara transporta Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i Treći forum gradonačenika iz tih zemalja održava se u Beogradu. Ministri Zorana Mihajlović i Aleksandar Antić ističu da Srbija u okviru ovog mehanizma ima najviše projekata. Ostvarena je saradnja na osnovu principa efikasnosti, otvorenosti i tolerancije, rekao je kineski ministar saobraćaja Li Sjaopeng.

Na otvaranju samita i foruma "Kina+16" ministar energetike i nacionalni koordinator za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope Aleksandar Antić je rekao da Srbija zahvaljujući snažnim prijateljskim odnosima predsednika Vučića i predsednika Sija ima najviše projekata.

"Već sedam godina taj format je svake godine sve snažniji i ima sve više načina kojima zemlje regiona ostvaruju saradnju sa Kinom, na dobrobit svih naših građana. Ponosni smo na sve što je do sada urađeno", rekao je ministar.

Rekao je i da je za region globalna posebno značajna inicijativa Kine "Put svile". "Srbija treba da bude ponosna pošto imamo jednu od najznačajnijih uloga", rekao je Antić.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je da bi Srbija mogla da bude lider u Evropi u realizaciji infrastrkturnih projekata. Očekuje konstruktivne i dobre razgovore ne samo o aktuelnim već i novim projektima.

Mihajlovićeva je istakla da infrastrukturni projekti koji se u Srbiji realizuju u saradnji sa Kinom znače razvoj i budućnost naše zemlje.

Zahvalila je predsedniku Vučiću što prisustvuje otvaranju samita, navodeći da njegovo prijateljstvo sa predsednikom Kine daje dodatni vetar u leđa.

Gradonačelnik Zoran Radojičić je u Palati "Srbija" naveo da je velika čast i zadovoljstvo za Beograd da bude domaćin skupa.

"Verujem da ćete u Beogradu provesti lepe dane, da ćete ih se sećati i poželeti da ponovo dođete, kao naši sagovornici ili kao gosti, i bićete dobrodošli", poručio je Radojičić gostima.

Konkretni rezultati u saradnji

Predstavnik Kine za zemlje CIE iz sekretarijata Pekinga Li Juđe je izrazio zadovoljstvo što učestvuje na skupu i čestitao domaćinu na uspešnoj organizaciji.

Naveo je da je postignut zajednički konsenzus i ostvareni konkretni rezultati u saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

"Odnos Kine i svih zemalja CIE je na nivou koji je u istoriji najbolji", istakao je Li.

Kako je naglasio, robna razmena Kine i sveta je prošle godine premašila svetski rekord, naglasio je Li i dodao da ima puno stranih firmi koje dolaze i investiraju u Kinu.

Zamenica gradonačelnika Pekinga Vang Hung je izrazila zadovoljstvo što učestvuje na skupu u Beogradu i istakla da Kina i zemlje centralne i istočne Evrope imaju tradicionalno prijateljstvo.

Navela je da je predsednik Kine Si Đinping posvetio veliku pažnju jačanju odnosa Kine sa zemljama CIE i dao jasne smernice kako da ojačaju saradnju u privredi, ali i drugim oblastima.

Istakla je da je formirana kompletna mreža saradnje Kine i drugih zemalja CIE i da su doneti konkretni planovi kako da se ta saradnja poboljša kako bi životni standard građana bio bolji.

Saradnja na osnovu principa efikasnosti, otvorenosti i tolerancije

Za pet godina postignut je značajan napredak u povezivanju zemalja u okviru inicijative "Pojas i put" i povećana trgovinska razmena Kine i 16 zemalja CIE, izjavio je ministar saobraćaja Kine Li Sjaopeng.

Li je rekao da je od prvog samita u okviru mehanizma "16+1", ostvarena saradnja na osnovu principa efikasnosti, otvorenosti i tolerancije.

Naveo je da je u tom periodu pokrenut veliki broj projekata u oblasti saobraćaja i infrastrukture, među kojima obnova železničke pruge Beograd–Budimpešta, izgradnja mosta Borča–Zemun, auto-put u Crnoj Gori, otvorene nove kopnene i morske linije između Kine i Evrope.

"Pre pet godina predsednik Si je predložio inicijativu "Pojas i put" kako bi promovisao ideju zajedničkog napretka na obostranu korist", dodao je Li.

Rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što je danas u Beogradu, u jednom od najstarijih gradova u Evropi i zahvalio Vladi Srbije na posvećenom angažovanju u organizaciji Samita.

Zahvalio je i predsedniku Srbije na svemu što je, kaže, uradio za saradnju dve zemlje i dodao da njegovo prisustvo pokazuje da srpska vlada ceni prijateljstvo sa Kinom i predsednikom Sijem i želi da pruži doprinos jačanju saradnje Kine i 16 zemalja CIE.

Kako je rekao, u protekle četiri decenije, Kine je stekla bogato iskustvo u razvoju saobraćaja i pozvao sve zemlja u okviru saradnje "16+1" da, oslanjajući se na svoje komparativne prednosti, a pridržavajući se principa obostrane koristi, nastave da ulažu zajedničke napore za produbljenje saradnje.

Podvukao je da je od osnivanja mehanizma "16+1", ostvarena saradnja na principima ravonpravnosti i uzajamne koristi, a da je u poslednjih nekoliko godina povećana trgovniska razmena Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao i obim trgovisnke razmene Kine i EU.

"Brzi rast bilateralne trgovine nameće i nove uslove za logističku podršku i otvara nove mogućnosti", rekao je Li.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво