Mihajlović: Gradnja Moravskog koridora počinje polovinom 2019. godine

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je sa američkom kompanijom "Behtel" Memorandum o razumevanju i saradnji na projektu izgradnje Moravskog koridora, to jest auto-puta Pojate–Preljina i najavila da bi radovi, nakon potpisivanja ugovora, mogli da počnu polovinom 2019. godine.

Tom prilikom, ministarka Zorana Mihajlović je istakla da će auto-put dužine 110 kilometara prolaziti kroz deo centralne Srbije u kojem živi oko 500.000 ljudi, a gravitira skoro milion.

"Moravski koridor će povezati drumski Koridor 10 sa Koridorom 11. Vrednost investicije u izgradnju ovog auto-puta je oko 800 miliona evra i uključuje i telekomunikaciono opremanje i regulaciju reka. Naše očekivanje je da bi radovi mogli da počnu u 2019. godini", rekla je Mihajlovićeva.

Potpisivanju je prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i v. d. direktora "Koridora Srbije" Zoran Babić.

Memorandum su, zajedno sa ministarkom, potpisali potpredsednik kompanije "Behtel" Šon Keni, a u ime kompanije "Enka", pošto je u pitanju konzorcijum "Behtel–Enka", potpisao je predsednik kompanije Mehmet Tara. 

Mihajlovićeva ističe da je danas potpisan Memorandum, što je prvi dokument o realizaciji ovog projekta, posle dve godine rada na njemu.

Ministarka je rekla da su naredni koraci u realizaciji projekta izrada akcionog plana, kompletiranje projektno-tehničke dokumentacije za središnju deonicu i zajednički rad na pronalaženju modela finansiranja.

"Kroz ovaj projekat Srbija ne dobija samo auto-put, dobija i znanje, jer je 'Behtel' jedna od najboljih kompanija u svetu u ovoj oblasti, koja zna kako se upravlja projektima i kako se izvode radovi na ovako velikim projektima", navela je Mihajlovićeva.

Dodala je da je osnov za potpisivanje Memoranduma sporazum između vlada Srbije i SAD u oblasti infrastrukture, koji je potpisan u septembru.

Mihajlovićeva je zahvalila i "Koridorima Srbije" na dobroj saradnji na tom projektu, dodajući da ima još dosta posla.

Ukazala je da će Srbija, kao i za svaki veliki i vredan projekat, obezbediti državne garancije za njegovu realizaciju.

Ambasador SAD je rekao da potpisani Memorandum predstavlja prvi plod sporazuma koji je potpisan u oblasti infrastrukture između Vlade Srbije i SAD.

"Želeo bih da vidim više američkih kompanija na srpskom tržištu, a sa 'Behtelom' u Srbiju dolazi jedna od naših najboljih kompanija, poznata po kvalitetu projektovanja i izvođenja radova", rekao je Skot.

Naglasio je da su Srbija i ta zemlja prvi sporazum potpisale još pre oko 140 godina i ticao se uvoza i izvoza šljiva.

Skot je naveo da je "Behtel" poznata kompanija po kvalitetu i inovacijama i da će Srbija ne samo dobiti dobar auto-put već i "digitalni koridor" koji će doprineti razvoju zemlje.

Kako je rekao, "Behtel" je poznat i po tome što može da zaokruži ceo životni ciklus projekta.

Skot je istakao da "Behtel", takođe, kao i ruske i kineske kompanije može da ponudi i finansiranje projekta, pošto je reč o globalnoj kompaniji koja ima pristup različitim izvorima finansiranja.

Dodao je da SAD, takođe, ima svoju Eksim banku.

Potpredsednik kompanije "Behtel" Šon Keni, koji je u ime američke kompanije potpisao Memorandum, istakao je da će za izgradnju auto-puta biti potrebne oko dve i po godine.

"Veoma nam je drago što smo potpisali danas Memorandum u vezi sa realizacijom projekta izgradnje Moravskog koridora. Radujemo se saradnji sa našim partnerima u Srbiji i očekujemo uspešnu realizaciju projekta", naveo je Keni.

Moravski koridor povezaće opštine Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak, u kojima živi blizu 500.000 stanovnika.

Auto-put će proći i pored deset popularnih banjskih destinacija, od kojih je najveća Vrnjačka banja, 20 manastira Srpske pravoslavne crkve i šest planinskih centara. 

Mihajlovićeva i ambasador SAD su, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra trgovine SAD Vilbura Rosa, potpisali 6. septembra Memorandum o razumevanju između Srbije i SAD u oblasti infrastrukture.

Taj sporazum je omogućio mnogo veće angažovanje američkih građevinskih i svih drugih kompanija u Srbiji.

Ministar trgovine SAD Vilbur Ros tada je ocenio da je Srbija dobro mesto za investicije.

Kompanije iz SAD u Srbiji trenutno zapošljavaju više od 16.000 radnika, dok više od 200 kompanija okupljenih u Američkoj privrednoj komori zapošljava oko 100.000 naših radnika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво