Brnabić: U kapitalne investicije više od 200 milijardi dinara

Srbija će na kraju godine sigurno imati privredni rast veći od četiri odsto i sledeće godine će prvi put biti u situaciji da uloži više od 200 milijardi dinara u kapitalne investicije, rekla je Ana Brnabić.

"Važno je da imamo održivi rast i zbog fiskalne discipline, koju smo zadržali od vlade Aleksandra Vučić, mi ćemo biti u situaciji da sledeće godine uložimo još više novca u kapitalne investicije", rekla je Ana Brnabić nakon sastanka sa predsednikom Srbije.

Ona je kazala da će ogroman deo novca i dalje biti ulagan u putnu i železničku infrastrukturu, kao i u tri najvažnija sektora kojima je danas bilo reči, a to su stanogradnja za pripadnike snaga bezbednosti, infrastrkturu u oblasti zdravstva i razvoj nauke i inovacija. 

Brnabić je naglasila da će sve to obezbediti dodatni rast BDP-a u 2019. godini.

Govoreći o ulaganjima u zdravstvo, ona je rekla da će te investicije iznositi čak milijardu evra pošto je zdravstvo prioritet broj jedan za građane.

Tim ulaganjima ćemo pokriti celu Srbiju i sve domove zdravlja i opšte bolnice, kao i sva četiri klinička centra u Srbiji.

Podsetila je da je već završen niški klinički centar, da nastavljena gradnja KCS-a u Beogradu i da se nada da će u prvom kvartalu početi gradnja Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, a zatim i KC u Kragujevcu.

"Zadatak ove vlade je da menjamo paradigmu privednog rasta i razvoja Srbije i da prebacimo fokus sa investicija koje zahtevaju veliki broj radnih mesta na ekonomiju zasnovanu na inovacijama i znanju. Zato ćemo investirati u narednim godinama blizu 100 miliona evra u infastrukturu vezanu za inovacije, istraživanja i razvoj, kao i razvoj start ap preduzeća i naučnu infrastrukturu".

Brnabić podseća da se trenutno gadi naučno tehnološki park u Novom Sadu i da bi prva fazu sa 10.000 kvadrata biti gotovora do septembra sledeće godine, a onda još 19.000 kvadrata.

Kako je rekla, do kraja 2018. počinje gradnja i naučno tehnološkog parka u Nišu sa 14.000 kvadrata, završen je tender i dobijeno zeleno svetlo od EIB i očekuje se potpisivanje ugovora i početak gradnje u novembru.

Premijerka kaže da bi 2019. trebalo da bude gotova i labaratorijska lamela kao dodatna zgrada Elketronskog fakulteta u Nišu.

Brnabić je naglasila da će vlada do kraja mandata ponovo napraviti od Niša centar elektronske industrije.

Za sledeću godinu je najavila početak izgradnje Biosens instituta u Novom Sadu, koji će biti evropski centar izvrsnosti u digitalnoj poljoprivredi.

Takođe, gradiće se dodatna zgrada FON-a u Beogradu, a 2020. počinje i proširenje zgrade naučno tehnološkog paka u Zvezdari koji će u prvoj fazi dobiti novih 4.000 kvadrata.

Trenutno, dodaje, radi više od 65 kompanija koje zapošljavaju više od 600 inženjera, od kojih država ima značajne prihode pošto je 75 odsto proizvodnje namenjeno izvozu.

Brnabić najavljuje i gradnju dodatne zgrade Instituta za fiziku u Beogradu, kao i da se razamatraju i ulaganja u Institut Vinča.

"Sve će to obezbediti da imamo mnogo konkurentniju privredu, veće plate u srednjem roku, ali i da zadržimo mlade i talentovane ljude u zemlji. Nadam se da će i oni koji su otišli krenuti da se vraćaju u zemlju".

Brnabić ističe da sa Ministarstvom finansija razmatra poseban set poreskih olakšica za sve koji se bave naučnim i istraživačkim razvojem kako bi imali više start ap preduzeća, kao i da što više stranih kompanija otvaraju svoje centre u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво