Uskoro izvoz srpske pšenice u Egipat

Izvoz prvih količina pšenice iz Srbije u Egipat, zemlju koja najveći globalni uvoznik pšenice, trebalo bi da počne u decembru ove godine ili januaru 2019, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Ministar kaže da ćemo prvi put posle 30 godina moći da izvezemo pšenicu u Egipat, i da je Srbija kao država dobila za to sertifikat.

"Sve ono što se o tome puno pričalo poslednjih 20 ili 30 godina, sada postaje realnost", rekao je Nedimović na konferenciji za novinare sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Nedimović je naveo da se očekuje da u poslednjoj nedelji novembra i početkom decembra uvoznik obavi kontrolu skladišnih kapaciteta.

Srbija, rekao je ministar, ima dva miliona tona pšenice za izvoz s ozbirom da su ove godine bili odlični prinosi i dodao da Egipat traži dobar kvalitet zrna.

"Zavisi od našeg potencijala koliko budemo mogli da ugovorimo sa egipatskim otkupljivačima. Znači mi imamo u ovom trenutku, sigurno ćemo imati bar dva miliona tona za izvoz", naveo je Nedimović 

"Kad ste najveći kupac, tražite najbolju robu", dodao je Nedimović.

Koliko je izvoz pešenice u Egipat velika stvar, naveo je, govori i to što je predsednik Rusije svojevremeno morao da ide u Egipat na potpisivanje takvog ugovora.

Nedimović je rekao da ono što Srbija planira sa Egiptom, kada je reč o izvozu pšenice, isto planira sa izvozom kukuruza u Kinu i Indoneziju.

Evropska banka za obnovu i razvoj je do sada investirala pet milijardi evra u poljoprivredu i agrobiznis u Srbiji. Sledeća stavka je, kažu, bezbednost hrane i fitosanitarna kontrola.

"Pomagaćemo u tome da se nađe najbolje rešenje za srpske proizvode, a to je geografsko poreklo koje za proizvođače znači dodatu vrednost. Uspeli smo da sertifikujemo ariljsku malinu i oblačinsku višnju". navela je Žužana Hargitai iz EBRD-a.

Sa tom bankom uskoro počinje i rekonstrukcija sistema za navodnjavanje na 13 veštačkih jezera, odakle bi trebalo da se zalivaju površine na Fruškoj gori.

"Isto tako imamo jedan projekat koji planiramo na prostoru negotinske krajine, gde imamo kuriozitet da nam je Dunav iznad nivoa zemljišta, a mi nikad nismo tu vodu spustili i to zemljište navodnjavali", zaključio je Nedimović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се