Nalazište zlata i bakra ispod borskog aerodroma

Bor je na prekretnici. Kineski "Ziđin" dogodine preuzima upravljanje rudarskim basenom "Bor". Dali su ponudu Kanađanima da preuzmu projekat "Čukaru Peki", planiraju da otvore nove rudnike... Zbog svega toga uprava grada menja prioritete i razvoj grada prilagođava novim sugrađanima.

Kineska investicija od 1,46 milijardi dolara u narednih šest godina u RTB ali i projekat "Čukaru Peki " koji podrazumeva otvaranje još jednog rudnika bakra i zlata u Boru, potpuno su promenile infrastrukturne prioritete u ovom gradu, gde će se i lokalni budžet zahvaljujući tome znatno osnažiti.

U lokalnoj upravi žele da što efikasnije urade svoj deo posla.

"Uređenje saobraćajnica, kako u gradu tako i u selima, ali isto imamo jednu veliku obavezu, pre svega prema Vladi Republike Srbije, prema našim sugrađanima ali i prema projektu, 'Čukaru Peki', da nastavimo razgovore sa budućim vlasnicima rudnika o izmeštanju aerodroma na novu lokaciju", navodi Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Osnivač Borskog rudnika Đorđe Vajfert, sigurno je imao viziju ali nije mogao ni da sanja kako bi to moglo danas da izgleda. Izmeštanje Borskog aerodroma moglo bi da donese ovom gradu ali i celom Istoku Srbije jednu drugačiju budućnost.

Borski aerodrom, na 60 hektara, sa pistom od jednog kilometra, izgrađen je pre četvrt veka i spada u red najboljih sportskih aerodroma u ovom delu Evrope. Graditelji očigledno nisu ni slutili da je ispod aerodroma trenutno najbogatije nalazište bakra i zlata, u svetu. Aerodrom će zbog izgradnje rudnika biti premešten.

"Nama treba jedan mali aerodrom, treba nam pre svega zbog investitora, zanimljiv je i za kargo saobraćaj – proizvode koji ne trpe dugo čekanje, za njihovo prebacivanje do svih, ako hoćete evropskih destinacija", navodi Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

Ekonomija na Istoku Srbije, najviše zavisi od rudarenja. Povezivanje ovog dela Srbije kopnenim i vazdušnim saobraćajem biće uslov bez koga se ne može.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 16. okt 2018, 16:23)
ja [neregistrovani]

Udarnicki

Sve su ovi moji predhodnici iskomentarisali. Ima par stvari koje su zaboravili, sitnice doduse. Tito je imao radnu snagu koja je radila za kombinezon, patike I besplatne obroke. Danas ljudi nece ni oko svoje kuce da pociste za dzabe, a kamoli da kopaju rudnike, prave puteve bratstva I jedinstva ili prugu Brcko-Banovici. Drzava jeste malo ojacala ali daleko od toga da ima para da to sama organizuje I plati sve nagomilane dugove. Socijalizam je propao ako niste do sada culi. Drzava ima svoj udio u kompaniji, ostvarivace dobit ako Bog da, zaposlice ljude koji ce imati redovne place I doprinose, a ostvarivace korist I po osnovu poreza. Pa sta vise hocete. Ako mislite da mozete bolje, kramp na ledja I kopajte, pa onda na rijeku I ispirajte mamlazi.

(nedelja, 14. okt 2018, 23:26)
anonymousslađan [neregistrovani]

Ko?

A zašto,molim vas,Ničić komentariše izmeštanje BORSKOG aerodroma?!

(subota, 13. okt 2018, 22:52)
anonymous [neregistrovani]

Ruda

Kad su pitsli Tita, zasto kupuje rudu u Afriku kad mi imamo nasu. Tito je odgovorio, mi je kupujemo jeftino, preradjujemo i prodajemo dalje, a nasu rudu cuvamo....

(subota, 13. okt 2018, 21:22)
anonymous [neregistrovani]

Čudo prirode

Izgleda da svi znaju da kopaju i prodaju naše rude , samo mi to ne znamo. Vala čudo prirode smo mi kao narod.

(subota, 13. okt 2018, 21:18)
anonymous [neregistrovani]

Одмах...

...потрчите да продате некоме!

(subota, 13. okt 2018, 19:59)
Alpski [neregistrovani]

Rudnik

E blago Srbijici al'nista od toga.