Nove firme godinu dana oslobođene poreza na zaradu i doprinosa

Od početka ovog meseca, stupile su na snagu dugo najavljivane poreske olakšice za one koji pokreću biznis. Za razliku od dosadašnjih olakšica, kada su porez na zaradu i doprinosi plaćani, a onda ih je država refundirala, oni koji sada započinju poslovanje, godinu dana su oslobođeni plaćanja.

Fotograf sa diplomom ekonomskog fakulteta od juna radi u Požegi. Posle višegodišnje potrage za poslom u struci, sakupio je novac da krene u samostalan biznis. Konkurisao je i za sredstva Nacionalne službe za zapošljavanje, ali mu za fotografsku radnju nisu odobrena. Žao mu je što nije sačekao nove poreske olakšice, koje početnicima mnogo znače.

"Uopšte nisu mala sredstva, značajna su, tako da će dobro doći ta pomoć. Značajna bi bila i neka sredstva kao subvencija za nabavku nekih novih mašina kako bismo unapredili svoje proizvode", smatra Jovica Banjanac, vlasnik fotografske radnje u Požegi.

Procena je da će preduzetnici i vlasnici malih preduzeća, sa oslobađanjem plaćanja deset odsto poreza na zaradu i svih socijalnih doprinosa, štedeti 12–60.000 dinara, mesečno po zaposlenom. Olakšica važi za najviše devet radnika i vlasnika.

"Oni nekada ta sredstva i nemaju i to ih sprečava da uđu u sistem, da počnu da rade. Plaše se kako da obezbede tih prvih 12.000 dinara. Ono što mi ovim omogućavamo je da krenu da rade, prva tri meseca, šest meseci, a da ne zarađuju", ističe Jelena Bojović iz Projekta regulatorne reforme Naleda.

Zbog ove mere, pomalo strepe lokalne vlasti, jer porez na zarade ide u njihovu kasu.

"Ali godina brzo prođe, doći će oni nama na naplatu za godinu dana. Mi bismo u Požegi, koja ima 1.800 zaposlenih, bili srećni kad bismo dobili 100 novozaposlenih", navodi Milan Božić, predsednik Opštine Požega.

Iako je olakšica prvenstveno namenjena mladim ljudima sa tek stečenim diplomama, pravo na to imaju svi koji pokreću biznis, a najmanje šest meseci su bili na evidenciji nezaposlenih. Olakšica se može koristiti samo jednom.

"Pozivamo računovođe i revizore, pre svega računovođe, da daju poseban paket za tu vrstu poslovanja i da ponude jeftinije usluge upravo za ove preduzetnike", dodaje Bojovićeva.

Nove poreske olakšice važe i za poljoprivrednike koji delatnost registruju kod Uprave za trezor. Za sve preduzetnike važno je da posluju u sistemu lične zarade uz angažovanje knjigovođe, jer paušalci nemaju pravo na olakšicu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 12. okt 2018, 20:03)
anonymous [neregistrovani]

paušalci

To je najpotreniije paušalcima a za njih ne važi ???