Utajivači poreza i fantomske firme na udaru inspektora

I pored stalnog rasta naplate poreza redovnim putem, u proteklih devet meseci nije se smanjivao ni obim posla Poreske policije i Sektora kotrole u Poreskoj upravi. U tom periodu otkrili su više od 25 milijardi dinara utajenog poreza.

Za dve godine, među hiljadama tona izvezenog voća nije bilo jabuke razdora za kriminalnu grupu od čak 80 članova. Prošle nedelje, zbog utaje poreza i druge imovinske koristi, policija i poreznici protiv svih su podneli krivične prijave, a 36 njih je uhapšeno.

"Oni su vršili uvoz voća iz Grčke i Poljske i u poslovnim knjigama prikazivali su prodaju voća na kvantaškoj pijaci, a u stvari voće je prepakovano i izvezeno za Rusku Federaciju", kaže Ivan Ivanović iz Poreske policije.

Najteže je otkriti firme koje u potpunosti rade na crno, a još teže ustanoviti koliko dugo su tako radile. U slučaju pogona obuće u Debeljači, sve je jasno, oko 90 radnika radilo je nesmetano čitavih pet godina.

"Prilikom pretresa proizvodnog pogona, pronađena je interna dokumentacija o isplati zarada radnika koji su organizovani na crno. Osumnjičeni je fakturisao usluge izrade obuće kupcima preko preduzetničkih radnji koje je osnivao na ime svojih rođaka, a novac koji je podizao sa njihovih računa koristio je za isplatu zarada na crno", objašnjava Ivanović. 

Od početka godine u fokusu Poreske policije bile su fantomske firme koje se osnivaju isključivo radi izbegavanja plaćanja poreza. Otkriveno ih je 135, za trećinu više nego prošle godine. U istom periodu, Sektor kontrole obavio je više od 10.000 provera i ustanovio da, bez obzira na oštrije kazne, firme ponavljaju prekršaje.

"Poreski inspektori su ponovo utvrdili nepravilnosti kod objekata koji su ih već imali i po tom osnovu je na 90 dana zatvoren 21 objekat", ističe Nenad Krtolica iz Sektora kontrole – Poreska uprava. 

Zatvaranje firme na tri meseca može trajno da ugrozi nečije poslovanje, saglasni su privrednici i stručnjaci. Poreznici kažu – njihovo je da sprovode zakon.

"Naravno, nama je cilj dobrovoljno poštovanje propisa, a na terenu poreski inspektori, bilo koju vrstu delatnosti da kontrolišemo, nailazimo na situaciju da dobrovoljno poštovanje propisa nije u očekivanoj meri", napominje Krtolica. 

Zbog toga je Sektor kontrole za devet meseci naplatio gotovo 18 milijardi dinara novootkrivenih prihoda, a Poreska policija je otkrila 7,7 milijardi dinara utajenog poreza.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво