FIC pozvao evropske institucije da aktivno podrže Srbiju

Delegacija Saveta stranih investitora (FIC) pozvala je evropske institucije, tokom dvodnevne posete Briselu, da aktivno podrže Srbiju, ističući da je međusobna saradnja neophodna da bi se srpsko tržište približilo pravilima i praksama Evropske unije.

Delegacija FIC-a je prilikom posete Briselu, petu godinu za redom, imala seriju uspešnih sastanaka sa predstavnicima Evropske komisije, s ciljem da kao pouzdan partner kako Vladi Srbije, tako i Evropskoj uniji, pruži podršku procesu evropskih integracija Srbije, navodi se u saopštenju FIC-a.

"Srbija nastavlja stabilan, ali umeren napredak u reformama, što je osiguralo stabilnost, ali nije dovoljno da se ostvari postavljen cilj. Kako bi se sustigao nivo ekonomskog razvoja u EU – snažnija privreda i viši životni standard – potrebno je da Srbija ubrza reforme i pristupne pregovore", rekla je predsednica FIC-a Jana Mihajlova na sastanku sa direktorkom za zapadni Balkan Henovevom Ruis Kalaverom.

Posebnu pažnju, kako navode iz FIC-a, treba posvetiti ostvarenju održive fiskalne konsolidacije – strukturnim reformama, posebno privatizaciji i korporativizaciji državnih preduzeća, kao i unapređenju primene zakona, posebno u oblasti poreza jačanjem poreske administracije. 

Tokom diskusije sa institucijama EU, Savet je istakao ključni značaj reformi u oblastima: poreza, radnog prava, trgovine i inspekcije, bezbednosti hrane, nekretnina i izgradnje, digitalizacije i elektronskog poslovanja, telekomunikacija i opšteg pravnog okvira, posebno zakoni o stečaju i deviznom poslovanju, dodaje se u saopštenju.

Kao i uvek, Savet je naglasio spremnost da nastavi, pa čak i da pojača svoje angažovanje u podršci pristupnog procesa EU, kroz razmenu mišljenja i saradnju i sa srpskom Vladom i sa EU institucijama.

Delegacija Saveta se tokom posete sastala sa predstavnicima sedam generalnih direktorata Evropske komisije: za susedstvo i pregovore o proširenju, za ekonomska i finansijska pitanja, za poreze i carinsku uniju, za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju, za trgovinu, za komunikacijske mreže, sadržaj i tehnologiju i za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i male i srednje preduzetnike.

Pored toga, održani su i sastanci sa predstavnicima Evropske službe za spoljne poslove i sa ambasadorkom Srbije u EU Anom Hrustanović.

U delegaciji FIC-a bili su predsednica Saveta Jana Mihajlova, član UO Saveta Goran Pekez i izvršna direktorka Ana Toci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво