Stevanović očekuje unapređenje ekonomske saradnje sa Kazahstanom

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je danas u Astani da očekuje da će u narednom periodu ekonomska saradnja Srbije i Kazahstana biti još bolja, a da su koraci u tom smeru već napravljeni.

Stevanović je, u izjavi Tanjugu, rekao da trgovinska saradnja dve zemlje, prema rezultatima iz prve polovine 2018. godine, na žalost, ima trend pada, ali da na jučerašnjem 2. zasedanju Međuvladine srpsko-kazahstanske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju, definisana platforma koja predviđa mehanizme za ostvarenje konkretnih rezultata do sedećeg zasedanja.

"Definisano je da su najveće mogućnosti za unapređenje saradnje sektori bezbednosti, poljoprivrede, građevinarstva, zatim mašinska industrija i hemijski kompleks", naveo je Stevanović, koji je član srpske delegacije, koju u Astani predvodi predsednik Aleksandar Vučić.

Prema njegovim rečima, saradnja će u tim oblastima biti unapređena kroz rad radnih grupa, koje će, u okviru Mešovitog komiteta, biti formirane za svaku oblast posebno.

Državni sekretar je rekao da je Kazahstan zemlja od koje može mnogo da se nauči, istovremeno ističući da je u korenu svega snažna politička volja da se ta zemlja promeni, napreduje i da bude centralna figura u centralnom delu Azije.

"Za nas je Kazahstan bitan, jer je spoljna politika u velikoj meri kompatibilna sa Srbijom. Oni svoju saradnju u velikoj meri žele da razvijaju sa Kinom i Rusijom, što je donekle kompatibilno i sa Srbijom. Kao što je Republika Srbija u Jugoistočnoj Evopi centralna u velikom projektu Narodne Republike Kine, 'Put svile', tako i u ovom delu Azije Kina prepoznaje Kazahstan. Tu, na primer, možemo da nađemo šanse za zajedničke projekte", rekao je Stevanović.

Državni sekretar je kao posebno važnu istakao prezentaciju Međunarodnog finansijskog centra u Astani.

"Mnogo smo čuli i mnogo ćemo od njih moći da naučimo u narednom periodu o savremenim načinima i modelima finansiranja", rekao je on i ocenio da je poseta srpske delegacije Astani bila korisna.

Na pitanje da li poseta predsednika Srbije Kazahstanu može da unapredi saradnju dve zemlje, Stevanović je odgovorio da naravno "predsednik Vučić u Kazahstanu uživa veliki ugled i veliko poverenje".

"Bio sam prisutan na sastanku sa predsednikom Nursultanom Nazarbajevim, gde je i on šansu za Srbiju video pre svega u političkoj volji i autoritetu predsednika Vučića. Njegov stav je da tako jaka politička ličnost ima snagu da izvede reforme", rekao je Stevanović.

Državni sekretar je preneo i da je Nazarbajev, obraćajući se srpskom predsedniku, rekao da "kada narod ima isti stav kao vođa, onda i u državi sve može da se uradi".

"Vučićev autoritet i opredeljenje Vlade da sledi njegovu politiku, svakako je u funkciji rasta i razvoja u perspektivi", zaključio je Stevanović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво