Fiskalni savet: Budžetski suficit oko 35 milijardi dinara u 2018.

Fiskalni savet Srbije procenjuje da će budžetski suficit u 2018. iznositi oko 35 milijardi dinara ili 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), kao i da se javni dug približava bezbednijoj zoni od 50 posto BDP-a – delom zbog boljih fiskalnih rezultata, ali još više zbog velike revizije privrednog rasta naviše.

"Fiskalna kretanja u 2018. godini su povoljna, ostvariće se suficit u budžetu, a dug se približava dozvoljenoj granici. Zato je pravi trenutak da se budžet i politika Vlade okrene velikim izazovima koji preostaju, a to su nizak privredni rast i uređenje javnih finansija", izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović na konferenciji za novinare.

Predstavljajući izveštaj pod nazivom "Fiskalna i ekonomska kretanja u 2018. i preporuke za budžet 2019", Petrović je rekao da će Vlada u 2019. imati na raspolaganju dodatnih 450 miliona evra, što je jedan odsto BDP-a, koje bi trebalo da upotrebi za stimulisanje privrednog rasta.

Naime, prema mišljenju Fiskalnog saveta odgovarajući budžetski plan za 2019. je deficit od 0,5 odsto BDP-a, što će, kako se ocenjuje, osloboditi 400-450 miliona evra za povećanje javnih investicija i smanjenje poreskog opterećenja rada.

Slobodna sredstva u budžetu za 2019. godinu trebalo bi iskoristiti za stimulisanje privrednog rasta i za uvođenje uređenog sistema u javnim finansijama, kao što je penzijski sistem i sistem zarada zaposlenih u javnom sektoru, ocenjuje Fiskalni savet.

"Polovinu tih sredstava treba upotrebiti za povećanje javnih investicija, jer one značajno utiču na porast ekonomskog proizvoda zemlje, a preostalu polovinu za smanjenje poreskog opterećenja privrede", dodao je Petrović.

Ukoliko bi se, kako objašnjava, cela ta polovina od preko 200 miliona evra iskoristila za smanjenje opterećenja na zarade, nivo zahvatanja na teret poslodavaca bi se smanjio sa aktuelnih 63 na 60 posto.

Fiskalni savet je mišljenja i da bi sledeće godine trebalo trajno da se uredi način povećanja i uređivanja penzija, i da se uvede pravilo indeksacije penzija, koje je nedavno donetim zakonom otklonjeno.

"Doneta je očigledno politička odluka da se u 2019. penzije usklade za 2,5 posto. Umesto toga, odlučeno je da se ovim penzionerima ispod 30, 32 hiljade dinara penzije povećaju 5 procenata i da se to nazove novčano uvećanje uz penziju, a da se ovim penzionerima iznad toga penzije ne uvećavaju uopšte i to je razlog zašto u budžetu nema više sredstava za povećanje",kaže član fiskalnog saveta Nikola Altipamarkov.

Da li će državna kasa i dalje biti u plusu zavisi i od uvođenja platnih razreda. Fiskalni savet je za to da se osnovica za koeficijent podigne sa 14 hiljada na 18 hiljada dinara, ali naglašavaju da uspostavljanje pravila ometa pritisak određenih struka.

"Dakle, čini se po ovome da se prosveta izborila za prilično visok koeficijent u hijerarhiji poziva u budžetskom sektoru, što treba imati u vidu i za ubuduće, jer su izvan sistema od onih 15 preostalim sistemima gde je policija ili vojska, jer za sada se kasni", kaže Vladimir Vučković, član fiskalnog saveta.

Članovi fiskalnog saveta, takođe, smatraju da je "učešće javnih investicija u BDP-u potrebno i moguće povećati u 2019. na oko četiri posto BDP-a".

Fiskalni savet preporučuje delimično ukidanje zabrane zapošljavanja i ciljano zapošljavanje, napominjući da je za pet godina u Srbiji 18.000 zaposlenih manje i da nema previše ukupno zaposlenih u državnom sektoru.

Kako napominju, zabrana zapošljavanja je za posledicu imala rast privremeno-povremenih i sličnih angažmana i narušavanje strukture zaposlenosti, pri čemu su "hronični i nedopustivi manjkovi u nekim sektorima, kao što su zdravstvo, Poreska uprava, ekologija, pristupanje EU u poljoprivredi".

U publikaciji se ističe da je neophodno konačno završiti analize i sistematizacije radnih mesta, kao i da u 2019. treba zapošljavati jednog radnika na svakog otišlog, odnosno da stopa zamene bude u srazmeri 1:1, a ne 1:5 kao do sada.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 09. okt 2018, 19:32)
Hamekame [neregistrovani]

Narod

Ovo je za nas odličan rezultat jer to znači pocećanje plata i penzija i jednostavno bolji život u Srbiji.

(utorak, 09. okt 2018, 19:31)
Mixi [neregistrovani]

Rezultati

Ovo je samo jasan pokazatelj koliko ova vlast postiže dobre rezultate.

(utorak, 09. okt 2018, 17:43)
anonymous [neregistrovani]

Tačka na i

Kad je sve tako dobro, suficit u budžetu, rast BDP-a, nebrojena nova radna mesta...
Kolika je vaša procena da će se smanjiti odlazak mladih iz Srbije?
Ako se ne smanji, džaba vam svi vaši pokazatelji, nikome ne vrede.

(utorak, 09. okt 2018, 16:17)
sava [neregistrovani]

odricanje

svako odricanje će pomoći da postignemo daleko još bolje rezultate.

(utorak, 09. okt 2018, 16:02)
aБобанnonymous [neregistrovani]

финансије

То је баш позамашна сума суфицита! Морамо да признамо да се напредује!

(utorak, 09. okt 2018, 14:47)
Jovan [neregistrovani]

Fiskalni savet suficit 32 miljarde u 2018

Bez dileme ekonomska politika drzave nam je sve bolja i bolja iz godine u godinu. Tako da svako odricanje ce nam pomoci da postignemo daleko jos bolje rezultate.

(utorak, 09. okt 2018, 13:21)
Jana [neregistrovani]

Razvoj

Srbija je danas zemlja koja se ubrzano razvija i koja ima zdrave osnove.