Popović: Raditi na strategiji za veštačku inteligenciju

Srbija treba da radi na izgradnji strategije za veštačku inteligenciju i može da bude lider u regionu kada se radi o veštačkoj inteligenciji i svemu što ona obuhvata, izjavio je ministar inovacija i tehnološkog razvoja Nenad Popović.

U pauzi ministarskog Foruma o veštačkoj inteligenciji u Helsinkiju, Popović je rekao agenciji Tanjug da tema veštačke inteligencije obuhvata sve oblasti života – i zdravstvo i privredu i finansijski sistem i sve delove ekonomije koji će se u narednih pet, deset godina radikalno menjati.

"Tema veštačke inteligencije je i socijalno pitanje, jer se očekuju velike socijalne promene tim pre što će neke profesije prestati da postoje, a otvaraće se potpuno nova radna mesta, tako da treba biti spreman i sa obrazovne strane za osposobljavanje mladih da budu učesnici ovog najvažnijeg procesa", rekao je Popović.

Ministar je naveo i da je u 21. veku tema veštačke inteligencije nešto najvažnije zbog čega Srbija kao deo šireg evropskog i svetskog polja mora da bude veoma aktivna.

"Srbija je definitivno jedan od lidera. Naše Ministarstvo inovacija i tehnološkog razvoja uključuje i digitalizaciju svih procesa – i državnih i privrednih. Veštačka inteligencija je deo tog velikog procesa", rekao je Popović.

On ističe da će Srbija pokušati da iskoristi sva znanja drugih evropskih zemalja učešćem na današnjem Forumu, pre svega znanja o kojima će pričati evropski ministri, komesari i stručnjavi iz ove oblasti.

Kako je objasnio, cilj je da se "harmonizovano razmene mišljenja" i vidi način na koji da se Strategija razvoja veštačke inteligencije i Strategija digitalnog razvoja donesu i implementiraju, vodeći računa da to bude "u korist građana i civilnog društva".

"Finska je lider u pravljenju Strategije veštačke inteligencije i jedan od pionira u celom svetu", rekao je Popović i ponovio da je jučerašnji sastanak sa finskim ministrom ekonomije Mikom Lintilom, koji je zadužen za veštačku inteligenciju, deo nove ideje i vizije šta bi Srbija u tom domenu trebali da uradi.

Ministar je izrazio uverenje da će Srbija u narednom periodu raditi na izgradnji strategije za veštačku inteligenciju.

"Koristićemo iskustva zemalja EU, pre svega onih koje su je već izgradile, a njih nije mnogo, ali su aktivne u procesu digitalizacije i veoma uspešne. Koristićemo iskustva iz celog sveta. Srbija sa digitalizacijom, veštačkom inteligencijom preskače onaj prostor koji smo imali prazan i dolazimo do toga a taj prostor možemo da preskočimo i ponovo budemo industrijski tehnološki lideri u Evropi", zaključio je Popović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво