Kop Drmno – kad se sa papirića pređe na računare

Proces proizvodnje uglja, na najvećem kostolačkom kopu Drmno, ne samo da se kompjuterski prati već se i pomoćnom mehanizacijom upravlja preko računara. Taj projekat četvrte industrijske generacije rezultat je domaće pameti – Mašinskog fakulteta i Instituta "Pupin" – a Kostolcu i EPS-u donosi efikasniji rad i uštede.

Kompletna eksploatacija uglja na kopu Drmno je u elektronskoj formi: Nadgleda se proizvodnja, upravlja mehanizacijom bez koje bageri ne mogu da kopaju i beleži sve – od kilometraže do potrošnje goriva i maziva.

"Postoji dispečerski centar koji prati rad vozila i mašina na kopu Drmno. Tako da u svakom trenutku možemo da znamo gde je koje vozilo i da ga samim tim premestimo na poziciju gde je potrebno", objašnjava Nenad Nikolić iz "Kostolca".

U elektronskoj formi je i sva evidencija – od rasporeda smenskog rada, zaduženja radnika do radnih naloga.

"Ujutru su imali neke papiriće gde su pisali raspored rada i mašina, sada to ide preko računara", kaže profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Gradimir Ivanović.

U proteklih šest godina sistem je nadograđivan, pa danas na kopu više nema praznog hoda ni mašina ni ljudstva, učinak je znatno veći, a planiranje brže i preciznije.

"Podaci, koji su nekada stizali i po nekoliko dana do rukovodstva, obrađivajući se, sada se trenutno unose i momentalno se dobijaju te informacije na ekranu. Samim tim smo obezbedili i kontrolu svih procesa", ističe Dragan Stošić sa Instituta "Mihajlo Pupin".

A uštede su milionske, jer su samo potrošnju goriva u Kostolcu smanjili i do 15 odsto godišnje.

"Priđe vozač sa karticom na kojoj je zabeleženo koje je vozilo, ko je izdao, ko je primio gorivo. Mobilni računar je na cisterni, gde kontrolišemo koliko je ušlo goriva, koliko je izašlo, znači nema niko drugi da kontroliše", kaže Ivanović.

Ovaj projekat pogodan je i za EPS-ove kolubarske rudnike, ali i druga preduzeća koja imaju slične poslove sa brojnim vozilima i mašinima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи