"Više mogućnosti da Turski tok stigne do Srbije"

Osnivač i generalni direktor Državnog fonda za energetsku bezbednost u Rusiji Konstantin Simonov kaže da izgradnja morskog kraka "Turskog toka" veoma dobro napreduje i da će biti završena već do početka ili polovine decembra.

Simonov je za Tanjug potvrdio zainteresovanost "Gasproma" da nastavi gradnju "Turskog toka" prema Srbiji i dalje ka Mađarskoj i Austriji i naveo da je za tu rusku energetsku kompaniju mnogo bliža ruta nastavka tog gasovoda preko Bugaraske ka Srbiji, umesto preko Grčke i Makedonije.

"Brzina gradnje 'Turskog' toka je za svetski rekord, za samo jedan dan je postavljeno više od šest kilometara cevi, to je svetski rekord. Tako da možemo da kažemo da će biti završen taj kraj do polovine decembra, a možda i do početka tog meseca", istakao je Simonov.

Dodao je da će svakako gradnja biti gotova do kraja godine.

Kako kaže, najvažnije je pitanje kojom rutom će dalje ići kopnom.

"Ima više opcija da 'Turski tok' isporučuje gas Srbiji i dalje Mađarskoj. Razmatrane su dve opcije, da ide preko Grčke ili Bugarske", rekao je Simonov i podsetio da je ove godine došlo do političkih trzavica između Rusije i Grčke i da je Grčka manje verovatna opcija jer to nije odluka "Gasproma".

Simonov je rekao da je mađarski premijer Viktor Orban posetio Moksvu nedavno i da je predsednik Rusije Vladimir Putin tom prilikom odlučio da "Turski tok" bude nastavljen u Mađarskoj.

Dodaje da će gasovod biti nastavljen ka Austriji, zbog veoma važnog gasnog čvorišta Baumgartern.

"Mislim da nećemo imati političkih problema sa Bugarskom, Srbijom i Mađarskom u realizaciji tog projekta", dodao je Simonov u izjavi za Tanjug.

Prethodno na panelu Evropska mapa puta u energetici do 2050. godina, u okviru Sedmog Samita "EU - jugoistočna Evropa, o održivom razvoju za Balkan - Srbija u vodećoj ulozi", u organizaciji londonskog Ekonomista, rekao da na Zapadnom Balkanu ne postoji dovoljna potrošnja gasa i da je jedan od razloga za to nedostatak infrastrukture.

Osvrnuo se na stanje u sektoru gasnog snabdevanja u regionu i rekao da je Gasprom želeo da gradi infrastrukturu u ovom regionu - "Južni tok", ali da je taj projekat ukinut.

Govoreći o izgradnji podzemnih objekata za skladištenje tečnog gasa, kaže da je 70 odsto tih terminala za skladištenje prazno i da nisu u funkciji, a Evropa, ukazuje, s druge strane želi još takvih terminala da gradi.

"Želimo da se ostvari razdvajanje biznisa od politike. Kada pogledamo odnose Rusije i Turske, bili smo prijatelji pre novembra 2015, onda posle slučaja sa avionom, Putin je rekao da je Turska neprijatelj broj jedan Rusije i sada se ponovo sve vraća u normalu i Putin i Erdogan se često sastaju".

Krajem avgusta je objavljeno da je "Gasprom" već izgradio 80 odsto "Turskog toka".

Gasovod će imati dva kraka, kapaciteta od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, pri čemu je prvi krak namenjen potrebama Turske, dok je drugi za potrebe južžne i jugoistočne Evrope.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво