Geopolitičke igre podigle cenu nafte, skuplje i na našim pumpama

Svetsko naftno tržište je uzavrelo – cena barela danas je dostigla novi četvorogodišnji maksimum. Na Londonskoj berzi, koja diktira i cene goriva na našem tržištu, barel košta 86,2 dolara. Analize ukazuju da je skok cena crnog zlata direktna posledica geopolitičkih interesa velikih sila.

Za poskupljenje nafte, američki predsednik Donald Tramp već mesecima optužuje OPEK, koji je sa Rusijom ograničio proizvodnju. U organizaciji zemalja izvoznica nafte i ruski predsednik skok cena pripisuju Americi.

"Budimo iskreni, ovaj naftni progres je prvenstveno rezultat delovanja američke administracije, kao što je očekivanje sankcija protiv Irana", rekao je Vladimir Putin.

Generalni sekretar OPEK-a Muhamed Barikindo tvrdi da je ta organizacija pokazala da nema monopol i da ne manipuliše cenama.

"Sarađujemo sa svim proizvođačima kako bismo održali stabilnost na tržištu nafte u interesu proizvođača, potrošača i globalne ekonomije", naveo je Barikindo.

Skupa sirova nafta uticala je i na rast cena derivata na pumpama u Srbiji. Prosečna cena litra bezolovnog benzina premašuje 156 dinara, a evrodizela 166 dinara.

U Udruženju naftnih kompanija tvrde da na cene utiče i problem rečnog transporta goriva.

"Nizak nivo Dunava ne dozvoljava da se baržama dovozi gorivopo nižoj ceni. Barže se pune ili jednu trećinu ili jednu polovinu svog kapaciteta i to traje već mesecima, i to zapravo znatno povećava troškove i zbog toga se niko od uvoznika nije usuđivao da povećava zalihe pri takvim troškovima transporta", objašnjava Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije. 

Prognoze o kretanju cene crnog zlata pogađaju zemlje uvoznice, a berzanski špekulanti koriste situaciju i dodatno ih zidaju. Do kraja godine barel bi mogao da košta 90 dolara, a već sledeće godine da pređe psihološku granicu od 100 dolara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво