Potpisan ugovor o prodaji PKB-a za 105 miliona evra

Ugovor o prodaji Poljoprivredne korporacije Beograd, koju je kupila kompanija "El Dahra" za nešto više od 105 miliona evra, potpisan je u Beogradu. "El Dahra" je najavila da će investirati 30 miliona evra u PKB u naredne tri godine.

Ugovor su u Ministarstvu privrede potpisali državni sekretar Dragan Stevanović i kopredsednik i suosnivač "El Dahra holdinga" Kadim Abdul Aldarei. 

Stevanović je rekao da danas počinje novi period za kompaniju PKB, a samim tim i za Srbiju.

"Kakav je izazov za Srbiju predstavljala kompanija PKB danas znaju gotovo svi. Mislim da je vreme koje je iza nas, vreme teškog, napornog i veoma kompleksnog rada svih koji su bili uključeni u ovaj proces", rekao je Stevanović.

On je podsetio da je kompanija "El Dahra" ponudila nešto više od 105 miliona evra za nepromenljivu imovinu PKB-a, odnosno zemlju, objekte, opremu i mehanizaciju neophodnu za proces proizvodnje, te da će Srbija na to, dodao je, dobiti nešto više od 17 miliona evra za "promenljivu" imovinu – stada i grla koja će novi vlasnik preuzeti.

"Svih 1.706 radnika dobiće socijalni program, a svi će dobiti ponudu da pređu i zasnuju rad u novoj kompaniji. Procena ministarstva i 'El Dahre' je da je optimalno 1.000 radnika u naredne tri godine za unapređenje procesa", kaže Stevanović.

Aldarei je rekao da predstavnici te kompanije prepoznaju značaj PKB-a za Srbiju i građane i obećao da će ta kompanija biti tri puta bolja nego danas.

"Poslaćemo pravu poruku za Srbiju i Srbe, da radimo najbolje da osiguramo da PKB dobro posluje", rekao je Aldarei. 

"El Dahra" je međunarodna korporacija specijalizovana za agrobiznis, koja u svom fondu ima čak 160.000 hektara poljoprivrednog zemljišta na četiri kontinenta.

Kompanija "El Dahra" je najavila da će u naredne tri godine investirati 30 miliona evra u unapređenje poslovanja PKB korporacije, dalji razvoj sistema za navodnjavanje i modernizaciju kapaciteta za proizvodnju mleka.

Pored toga, "El Dahra" planira da uloži dodatnih 15 miliona evra u optimizaciju poslovanja PKB-a i njenih kapaciteta u cilju ostvarivanja većih prinosa i višeg nivoa kvaliteta mleka, saopštila je kompanija iz UAE povodom potpisivanja ugovora s Ministarstvom privrede o kupovini PKB-a. 

"El Dahra" će obrađivati više od 17.500 hektara poljoprivrednog zemljišta i upravljati mlekarskom i stočarskom proizvodnjom. 

"Svesni smo koliko je PKB važan za privredu Srbije. U PKB-u su produktivni, ali zahvaljujući ulaganjima postići ćemo znatno bolje rezultate od sadašnjih. Pre šest godina razmatrali smo mogućnost ulaganja u PKB, a danas mislimo da je pravo vreme za saradnju", kaže potpredsednik i suosnivač "El Dahra holdinga" Kadim Abdul Aldarei.

Dodaje da uključivanje PKB-a u postojeći portfolio osnažuje poziciju kompanije "El Dahra" u Srbiji i regionalno prisustvo u Evropi.

"Istovremeno, ova investicija upotpunjava našu strategiju vertikalne integracije, pružajući mogućnost Grupi da dalje razvija svoje poslovanje u poljoprivrednoj, mlečnoj i stočarskoj proizvodnji", izjavio je potpredsednik i suosnivač "El Dahre" povodom potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

"El Dahra", kako je naglasio, visoko ceni znanje i stručnost zaposlenih u PKB-u i veoma je posvećena nastavljanju tradicije ove kompanije, kao i održavanju izuzetno značajne uloge PKB-a u snabdevanju građana Srbije, navodi se u saopštenju arapske kompanije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи