"Srbija primer uspešno sprovedenih ekonomskih reformi"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Lindom Van Gelder. Tom prilikom Vučić joj je zahvalio na kontinuiranoj podršci i pomoći koju Svetska banka pruža Srbiji. Projekti koji se sprovode sa Svetskom bankom dodatno ubrzavaju razvoj srpske privrede, istaknuto je na sastanku premijerke Ane Brnabić i regionalne direktorke SB Van Gelder.

Zahvaljujući teškim reformama koja je sprovela u prethodnom periodu, Srbija je izašla iz teške krize i beleži dobre fiskalne rezultate, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Regionalna direktorka Van Gelder konstatovala je da je Srbija primer uspešno sprovedenih ekonomskih reformi posle najteže situacije u srpskoj ekonomskoj istoriji.

Van Gelder je rekla da će Svetska banka, u okviru Agende novog rasta, analizirati srpski model rasta na makro, sektorskom i mikro nivou u cilju nastavka ekonomskih reformi.

Sagovornici su zaključili da će Svetska banka zajednički raditi sa Vladom Srbije na daljem unapređenju konkurentnosti srpske ekonomije, reformi državnih preduzeća, unapređenju javne administracije i promociji E-uprave.

Kao najvažniji zadatak naveli su pomoć u upravljanju javnim investicijama i unapređenju implementacije satrateških projekata.

Na sastanku je zaključeno da će se, kao što je to bilo u prethodnih pet godina, bliska saradnja nastaviti i da Svetska banka ostaje glavni partner Srbije u sprovođenju reformi.

Jačanje stranih investicija je prioritet

Premijerka Ana Brnabić takođe se sastala sa regionalnom direktorkom Svetske banke Lindom Van Gelder, sa kojom je razgovrala o strukturnim reformama, ekonomskim rezultatima, kao i o sprovođenju aktuelnih projekata u saradnji sa Svetskom bankom i planovima za buduću saradnju.

Ana Branbić predstavila je, najvažnije rezultate ekonomskih reformi u Srbiji, pre svega rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i suficit budžeta, istakavši da projekti koji se sprovode sa Svetskom bankom dodatno ubrzavaju razvoj srpske privrede, saopšteno je iz Vlade.

Kao prioritete za budući razvoj, Brnabićeva je navela dalje jačanje stranih investicija, a posebno je istakla važnost dalje podrške preduzetništvu i inovacijama, kao i podršku programima koje će sprovoditi Fond za nauku.

Linda Van Gelder pohvalila je postignute finansijske rezultate i navela da je u toku izrada Plana ekonomskog razvoja, koji će uvažavati ciljeve Vlade Srbije i sadržati smernice za budući razvoj, sa akcentom na oblastima sa najvećim potencijalom za održivi razvoj srpske ekonomije. 

Brnabićeva je zahvalila Svetskoj banci na velikoj pomoći i podršci da Srbija bude makroekonomski uređena zemlja i izrazila je zadovoljstvo izborom oblasti u kojima Svetska banka učestvuje i pruža podršku jačanju domaće privrede.

Nešto konzervativniju procenu rasta srpske ekonomije u odnosu na MMF u Svetskoj banci pravdaju neizvesnostima oko rasta cene nafte i neizvesnim izborima u članicama unije.

"Ekonomski rast zemalja u regionu baziraće se i na povećanje zarada, odnosno veću potrošnju. Ali to može da poveća tražnju za uvozom i poveća deficit u razmeni sa inostranstvom, a ako kažem da jača protekcionizam u mnogim tržištima, onda to može da predstavlja rizik i tu se ogleda ranjivost regionalnih ekonomija", navela je regionalna direktorka Svetske banke.

Ekonomista Svetske Banke u Srbiji zadužen za makroekonomiju i fiskalnu politiku Lazar Šestović je na konferenciji za novinare rekao da ove godine prognozira rast srpske ekonomije sa tri na 3,5 odsto, a sledeće godine na četiri odsto. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво